Search
Close this search box.

V CUDV načrtujejo, da bodo v triletnem obdobju preselili 70 uporabnikov v 13 manjših stanovanjskih enot

Po tem, ko so v Centru za usposabljanje, delo in varstvo v Črni v začetku novembra začeli z vsebinskim delom projekta deinstitucionalizacije, ki predvideva postopno izselitev uporabnikov iz nefunkcionalnih prostorov osrednje stavbe, se projekt uspešno nadaljuje tudi v investicijskem delu.

Po pridobitvi zemljišč na osmih lokacijah v šestih koroških občinah je v začetku decembra preteklega leta  CUDV objavil javno naročilo male vrednosti za izdelavo projektne dokumentacije stanovanjskih skupin iz projekta deinstitucionalizacije. Kriterija za izbor izvajalca sta bila najnižja ponujena cena v 80 % ocene in usposobljenost kadra z 20 % ocene. Na razpis so se prijavili štirje kandidati,  po pogajanjih je bil izbran ekonomsko najugodnejši ponudnik, to je Atelje S d.o.o. iz Ljubljane, pojasnijo v CUDV. 

Ob tem dodajo, da bo moral projektant pri projektiranju upoštevati minimalne tehnične zahteve po pravilniku o minimalnih tehničnih zahtevah za izvajalce socialno varstvenih storitev, za stanovanjske skupine.

Kot so še pojasnili v CUDV lahko uporabniki v njih pričakujejo mnogo boljši bivalni standard kot doslej, in sicer eno- ali dvoposteljne sobe, odvisno od njihovih potreb. V stavbi bo tudi skupen dnevni prostor, kuhinja z jedilnico ter toaletni prostori, skratka, stanovanjski prostori bodo omogočali vsa opravila, ki sodijo k vsakodnevnemu bivanju.

Predvidena je izdelava tipskega objekta, ki pa se bo seveda moral prilagajati značilnostim posameznih lokacij. Zaenkrat sta glede načina gradnje, klasična ali montažna, odprti še obe opciji, še razložijo.

Projektant je bil izbran ob koncu januarja. Po pogodbi se mora projektiranje z vso dokumentacijo vred, vključno z gradbenim dovoljenjem, zaključiti  v roku 5 mesecev .

CUDV Črna bo predvidoma v aprilu pripravil javno naročilo za izbor izvajalca gradnje. Izbor naj bi bil opravljen do začetka poletja, ob koncu poletja 2021 pa bi se lahko začela sama izgradnja. Glede na željo, da bi se  preselitve uporabnikov v 13 stanovanjskih objektov čimprej uresničile, pa v CUDV upajo na uspešen izbor izvajalca investicijskih del, ki bo pripomogel k uresničitvi zagotovitve kakovostne gradnje stanovanjskih hiš, ki bodo uporabnikom nudile prijeten dom in bivanje.

Projekt za izvedbo deinstitucionalizacije CUDV Črna je razdeljen na vsebinski in investicijski del.

To predstavlja celostni pristop k preobrazbi CUDV Črna kot celote. Metode dela in strokovne pristope pri preobrazbi želijo prilagoditi življenju v skupnosti, uporabnikom želijo ponuditi individualno obliko podpore, ki bo zagotavljala vsakemu posamezniku možnost osebnega načrtovanja njegovega življenja, lastnega prispevka, izbiro aktivnosti in samostojno vključevanje v družbo. V CUDV ob tem pojasnijo, da se bodo ob tem prav tako spremenili delovni pogoji za zaposlene, oblikovali se bodo mobilni timi, informacijske pisarne, uporabnikom bodo pristopili na individualni način. Zaposleni se bodo za takšen način dela, tekom trajanja projekta, ustrezno usposobili, s podporo strokovnjakov s področja deinstitucionalizacije in prenosom dobrih praks, še dodajo.

V CUDV Črna načrtujejo, da bodo v triletnem obdobju trajanja projekta preselili 70 uporabnikov iz centralne zgradbe v 13 manjših stanovanjskih enot, v šestih koroških občinah.

Na Ravnah bodo uredili štiri stanovanjske enote, v Mežici, Dravogradu, Radljah ob Dravi in Slovenj Gradcu po dve in na Muti eno stanovanjsko enoto. Pri vseh aktivnostih bodo vključeni uporabniki, njihovi svojci in zaposleni, ki bodo pri preobrazbi Centra ključni deležniki. Prav tako bodo intenzivno sodelovali z vsemi lokalnimi okolji in skupnostmi, kjer bodo tekom projekta vzpostavili tudi številne skupnostne oblike oskrbe in skupaj iskali možnosti individualnih zaposlitev za uporabnike.

V CUDV ob tem še dodajo, da bodo uporabniki v stanovanjskih enotah živeli bolj neodvisno življenje, ki temelji na socialnem modelu in sodobnejših pristopih. “Ljudje moramo živeti v okoljih, ki nas podpirajo, da imamo možnost sprejemanja neodvisnih in samostojnih odločitev ter na ta način postanemo enakopravni člani naše družbene skupnosti na vseh nivojih in v vseh obdobjih našega življenja,” povedo za konec.

Preberite še: CUDV Črna za nove enote že odkupil zemljišča, gradnja predvidena v 2021

VIR: CUDV

Dogodki

Po tem, ko so v Centru za usposabljanje, delo in varstvo v Črni v začetku novembra začeli z vsebinskim delom projekta deinstitucionalizacije, ki predvideva postopno izselitev uporabnikov iz nefunkcionalnih prostorov osrednje stavbe, se projekt uspešno nadaljuje tudi v investicijskem delu.