Search
Close this search box.

CUDV Črna za nove enote že odkupil zemljišča, gradnja predvidena v 2021

V okviru projekta deinstitucionalizacije je Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem že odkupil skupno 8810 kvadratnih metrov zemljišč v šestih koroških občinah v vrednosti 337.500 evrov. Začetek gradnje 13 stanovanjskih enot, kamor bodo iz centralne stavbe v Črni preselili okoli 70 uporabnikov, je predviden jeseni 2021.

Postopki odkupa zemljišč so bili uspešni, saj že potekajo primopredaje zemljišč, kar pomeni, da je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prodajalcem kupnine že plačalo, so sporočili iz CUDV Črna na Koroškem.

Na vseh lokacijah so bile lastnice zemljišč občine, razen v Dravogradu, kjer je bil lastnik zasebnik. Na odkupljenih zemljiščih bodo štiri stanovanjske enote oz. hiše zgradili na Ravnah, po dve v Mežici, Dravogradu, Radljah ob Dravi in Slovenj Gradcu ter eno na Muti. Ob gradnji ene stanovanjske enote je predvideno pripadajoče zemljišče v izmeri najmanj 500 kvadratnih metrov.

Trenutno še urejajo zemljiškoknjižne zadeve, je pa že v teku tudi javno naročilo za izbor projektanta. Po načrtih naj bi v okviru projekta deinstitucionalizacije zgradili tipske objekte, ki bodo prilagojeni posamezni lokaciji. V njih bo živelo od štiri do šest uporabnikov.

Hkrati aktivno poteka delo posebne 12-članske skupine za deinstitucionalizacijo, ki je začela z vsemi potrebnimi aktivnostmi, da bo prehod uporabnikov iz institucije v oblike življenja v skupnosti potekal čimbolj gladko, so še navedli v CUDV Črna.

Projekt deinstitucionalizacije CUDV Črna je razdeljen na vsebinski in investicijski del. Vsebinski del projekta je vreden slabih 2,4 milijona evrov, od tega delež iz Evropskega socialnega sklada znaša dobrih 1,9 milijona evrov. Investicijski del projekta pa je vreden 4,8 milijona evrov, od tega 3,8 milijona evrov predstavljajo sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Sredstva investicijskega dela bodo namenjena za vzpostavitev 13 novih stanovanjskih enot, za nakup petih mobilnih enot za zagotavljanje izvajanja storitev na domu ter za vzpostavitev informacijske točke za informiranje celotne lokalne skupnosti, svetovanje, zagovorništvo, koordinacijo mobilne enote in druge storitve.

Projekt deinstitucionalizacije CUDV Črna predvideva, da bodo iz centralne stavbe v Črni, kjer trenutno v prostorski stiski biva okoli 150 oseb z motnjami v duševnem razvoju, do jeseni leta 2023 v 13 novih stanovanjskih enot po Koroški bližje domačemu okolju preselili okoli 70 uporabnikov.

Gre za celostni pristop k preobrazbi CUDV Črna. Metode dela in strokovne pristope pri preobrazbi želijo prilagoditi življenju v skupnosti, uporabnikom želijo ponuditi individualno obliko podpore, ki bo vsakemu posamezniku zagotavljala možnost osebnega načrtovanja njegovega življenja, lastnega prispevka, izbiro aktivnosti in samostojno vključevanje v družbo.

Prav tako se bodo ob tem spremenili delovni pogoji za zaposlene. Ti se bodo tekom trajanja projekta ustrezno usposobili s podporo strokovnjakov s področja deinstitucionalizacije in prenosom dobrih praks.

Dogodki

V okviru projekta deinstitucionalizacije je Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem že odkupil skupno 8810 kvadratnih metrov zemljišč v šestih koroških občinah v vrednosti 337.500 evrov. Začetek gradnje 13 stanovanjskih enot, kamor bodo iz centralne stavbe v Črni preselili okoli 70 uporabnikov, je predviden jeseni 2021.