Search
Close this search box.

V CUDV Črna okuženih 44 uporabnikov in 18 zaposlenih, rdečo cono vzpostavili v Mežici

Koroška je novo žarišče okužb z novim koronavirusom. Število okužb med drugim narašča tudi v CUDV Črna na Koroškem, kjer je skupno okuženih že 62 oseb.

Po najnovejših podatkih je okuženih 44 uporabnikov in 18 zaposlenih, je danes zvečer za RTV Slovenija povedala zdravnica Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem in članica regijske skupine za preprečevanje in obvladovanje okužb Zdenka Koželj Rekanović, kar pa je za naš medij potrdila tudi direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik.

Pečovnikova je povedala, da so 17 uporabnikov premestili v UKC Ljubljana, včeraj pa so dve osebi zaradi povišane temperature in predvsem zaradi varnostnih razlogov premestili na opazovanje v eno od slovenskih bolnišnic. O zdravstvenem stanju ostalih varovancev je dejala, da se načeloma vsi počutijo dobro, da nimajo večjih zdravstvenih težav.

O premestitvah uporabnikov je za RTV spregovorila tudi zdravnica, ki je dejala, da ljudje še vedno ne razumejo, kakšno je stanje in da je treba ukrepe upoštevati. “Mogoče bi razumeli, če bi bili z mano v soboto zvečer, ko sem za dva oskrbovanca CUDV Črna urejala premestitev v bolnišnico in so šele v četrti bolnišnici, oddaljeni skoraj 150 kilometrov, imeli dve prosti postelji. Za prevoz smo potrebovali dve reševalni vozili, ki se nato pet ur nista vrnili nazaj na izhodišče, in to je bila velika težava,” je bila kritična Koželj Rekanovićeva, ki je prebivalce še enkrat pozvala k upoštevanju ukrepov, nošenju zaščitnih mask in razkuževanju …

Dejala je tudi, da je na Koroškem bilo vedno pomanjkanje zdravnikov, “zdaj pa nam primanjkuje tudi drugega kadra, ne le zdravnikov,” je poudarila Koželj Rekanovićeva, ki je tudi pohvalila delo NIJZ OE Ravne in pripravljenost na zelo dobro sodelovanje.

Koželj Rekanovićeva,je med drugim tudi omenila, da se je oskrbovancem CUDV Črna način življenja v domu popolnoma spremenil. Ves čas so jih namreč učili, da se prijazno in z dotiki odzivajo na druge ljudi, zdaj pa težko razumejo, da osebni stiki niso več varni. Omenila je še, da je v centru zaposlenih tudi veliko ljudi, ki niso del zdravstvenega kadra, temveč so vzgojitelji, varuhi in se ne znajo z okužbo spopasti tako kot tisti z zdravstveno izobrazbo. Ter poudarila, da je število okužb na Koroškem v enem dnevu višje kot je bilo v spomladanskih mesecih v enem tednu, kar je zaskrbljujoče.

Pečovnikova pa je nam še pojasnila, da so danes v Mežici vzpostavili rdečo cono, ki jim bo med drugim olajšala delo. V CŠOD OE Peca v Mežici smo za vse uporabnike s pozitivnim testom vzpostavili rdečo cono. S čimer bomo zagotovili ustrezen pristop, saj smo jih združili na eno lokacijo, kar je za nas lažje tudi glede kadra. Imamo lahko eno ekipo in uporabnikom nudimo celostni pristop ob delu v rdeči coni. Sodelujemo z ZD Ravne in koordinatorji koroške regije, ki nam nudijo ustrezno podporo.”

Glede zaščitne opreme je Pečovnikova dejala, da so se v CUDV Črna že v času epidemije z zaščitno opremo zelo okrepili ter se pripravili na morebitno okužbo. “Poraba te opreme je sicer zdaj res ekstremno velika, ampak je imamo za enkrat dovolj. Zaposlenim je zagotovljena v celoti. Vsi dobavitelji sledijo našim potrebam in nas redno oskrbujejo. Danes pa je nam tudi Občina Črna na Koroškem podarila veliko količino zaščitne opreme, za kar se jim na občini najlepše zahvaljujem.”

Na vprašanje, kakšno pa je stanje s kadrom, kako se zaposleni soočajo s takšnimi napori pa je Pečovnikova odgovorila, da so utrujeni. Za vse nas je bil ta teden zelo naporen. iskreno se zahvaljujem vsem za strpnost in podpor ter zagotavljanje varne nege vsem uporabnikom. V prihodnje si želim si čim manj okužb med zaposlenimi, saj bi si s tem kadrovsko opomogli in okrepili naše vrste. Vsi zaposleni si res zaslužijo posebno, posebno zahvalo,” je pogovor sklenila direktorica CUDV Črna.

Pri tem naj še omenimo, da je podporo vsem, ki v teh dneh delajo in se soočajo z virusom v CUDV Črna na koroškem z zapisom na družbenem omrežju Facebook izrazila tudi črnjanska županja mag. Romana Lesjak. “Črjani smo zmerom za mušter bili. Zdaj je čas, da to ponovno dokažemo. Poklon vsem, ki se borijo proti korona virusu, predvsem vsem zaposlenim v CUDV in njihovi direktorici Dalji Pečovnik, ki se že vrsto dni, z nadčloveško močjo trudijo za svoje stanovalce. Stopimo skupaj in bodimo solidarni z njimi, predvsem pa spoštujmo ukrepe ter pazimo nase in na druge!”

Preberite tudi: Na Koroškem 18 novih okužb, največ v Slovenj Gradcu

Dogodki

Koroška je novo žarišče okužb z novim koronavirusom. Število okužb med drugim narašča tudi v CUDV Črna na Koroškem, kjer je skupno okuženih že 62 oseb.