Search
Close this search box.

V Črni se že pripravljajo na gradnjo snežnih mojstrovin. Predprijave za 28. Gradove kralja Matjaža so odprte

V Črni na Koroškem bodo konec januarja spet pripravili zimsko pravljico, imenovano Gradovi kralja Matjaža. Že 28. prireditev bo potekala od 24. do 26. januarja 2020, predprijave pa so že odprte.

Tradicionalna obuditev legende kralja Matjaža je do lani potekala pod koroško goro Peco na ravnici Mitnek nad Črno, kjer so od daljnega leta 1993 do lani zgradili že preko 1300 snežnih gradov in skulptur. Lani pa so “gradove” pripravili na novi lokaciji, v dolini, bližje samemu centru Črne, na “MATEVŽAVIH TRAVNIKIH”pod stadionom na Pristavi.

FOTO: Občina Črna na Koroškem

Vsem že dobro poznana prireditev je magnet za obiskovalce iz celotne Slovenije, Hrvaške in sosednje Avstrijske Koroške, ki jih k obisku pritegne kulturno in športno dogajanje, koroške tradicionalne dobrote in razigrano zimsko vzdušje.

Celotna prireditev Gradovi kralja Matjaža pričara zabaven in razigran zimski vikend v naravi. Združuje, povezuje in odpira vrata domišljiji ter optimizmu, vse to kralju Matjažu v čast.

Tridnevno dogajanje se prične v petek zvečer, ko na smučišču v Črni na Koroškem poteka nočni slalom med baklami, za pokal kralja Matjaža.

Foto: Boris Keber

Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip (5 – 8 članov) v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program (predstavitev ekip, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam, glasbeni nastopi na pravi koroški gavdi). S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje zvečer svoj vrhunec, ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo.

Nedelja je namenjena otrokom, za katere pripravijo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in še kaj se najde. V nedeljo se podelijo Ttudi nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.

Foto: Boris Keber. Tudi nedeljsko dogajanje za otroke je bilo lani zelo dobro obiskano.

Preberite tudi: Foto in video: Organizatorji zadovoljni z izvedbo 27. Gradov kralja Matjaža

Predprijave so že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec, ki ga najdete TUKAJ, svojo ekipo že prijavite. Predprijava oz. plačilo do 31. 12. 2019 znaša 8,00 € na osebo. Plačilo ob predprijavi za vse člane ekipe je potrebno izvesti najkasneje do 31. 12. 2019. Predprijava in plačilo od 1. 1. 2020 do 24. 1. 2020 (do 11. ure) znaša 9,00 € na osebo. Plačilo ob predprijavi za vse člane ekipe je potrebno izvesti najkasneje do 24. 1. 2020 (do 11. ure). Več informacij o prijavi in pravilih tekmovanja, ki so letos nekoliko obnovljena in spremenjena najdete TUKAJ.

Vabljeni, da obiščete Črno in prispevate svoj kanček k mozaiku pestrega dogajanja, ki ga tudi za letos obljubljajo organizatorji.

Dogodki