V Črni napovedujejo nadaljnji razvoj čebelarskega turizma

Kot poklon pomembnim posameznikom slovenskega čebelarstva bodo predvidoma marca prihodnje leto v drevoredu v Črni na Koroškem posadili 50 lip. Lokacija je že znana, posadili jih bodo v krajevnem parku pri črnjanski osnovni šoli, kjer je trenutno travnik. Ob tem v Črni napovedujejo nadaljnji razvoj čebelarskega turizma.
Črna na Koroškem, FOTO: Entente Florale Slovenija Facebook

Občina Črna na Koroškem je bila leta 2018 prepoznana kot čebelam najbolj prijazna občina v Sloveniji. V občini imajo dve čebelarski društvi, v Žerjavu in Črni, v obeh so člani po besedah črnjanske županje Romane Lesjak zelo aktivni.

V Črni imajo tudi stalno čebelarsko zbirko, urejeno medeno pot, na območju občine pa je tudi najvišje ležeči čebelnjak v Sloveniji, ki je postavljen na Uršlji gori. V prihodnjem letu bodo po napovedih županje postavili tudi učni čebelnjak šolarjem.

Vse to v Črni vključujejo v razvijajoči se čebelarski turizem, h kateremu bo po načrtih prispeval tudi drevored lip, ki ga bodo posadili pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije.

“Slovenije je čebelarsko zelo bogata država, za kar se lahko zahvalimo številnim čebelarjem, ki so svojim delom pripomogli k razvoju čebelarstva in veliki prepoznavnosti slovenskega čebelarstva v svetu,” so ob tem za STA navedli pri čebelarski zvezi.

Leta 2018 so v sodelovanju s Čebelarskim muzejem Radovljica izdali knjigo Veliki možje slovenskega čebelarstva, v kateri so predstavljeni zaslužni čebelarji. Ob tem je predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč predlagal, da se čebelarjem zahvalijo tudi z drevoredom lip.

Lokacijo za posaditev drevoreda so na zvezi izbrali s pomočjo razpisa, v okviru katerega so prejeli veliko vlog. “Vsaka od vlog je bila zelo zanimiva in svojevrstna, zato komisija ni imela lahkega dela. Sedaj, ko smo začeli z realizacijo projekta, pa vidimo, da je bil izbor vsekakor pravi in se veselimo nadaljnjega dela z občino Črno na Koroškem, so navedli.

Z drevoredom lip se bodo tako poklonili vsem velikim slovenskim čebelarjem, poleg tega pa si v Čebelarski zvezi Slovenije želijo, da drevored nosi tudi sporočilno in izobraževalno noto o tem, kako pomembno je varovanje in ohranjanje narave, ter da predstavi pomen čebel in ostalih opraševalcev.

Preberi še:  Po uničujočem požaru na Vrhah družini prvo finančno pomoč ponudila tudi MO Slovenj Gradec. Z obiskom lokala Star's caffe jim lahko pomagate tudi vi

Hkrati si želijo, da kraj, kjer bo drevored stal, pridobi na prepoznavnosti in da je drevored dodatna turistična zanimivost. Za posaditev lip so se odločili, ker je simbol slovenstva, je avtohtono drevo in hkrati zelo medovita.

Sadike lip bo prispevala trgovinska družba Hofer, točen datum zasaditve pa še ni znan. Odvisen je od tega, kakšna bo zima in kdaj bodo pogoji za saditev primerni.

prijavi se

prijavi se v svoj račun