Search
Close this search box.

V čast znanim čebelarjem bodo v Črni posadili 50 lip

Črna na Koroškem, ki se ponaša z najdebelejšo lipo v Sloveniji, bo od marca naprej bogatejša še za drevored petdesetih lip, ki jih bodo v vasi olimpijcev posadili v čast najbolj znanim čebelarjem.

Najevska lipa, simbol Črne na Koroškem, ki pravzaprav ni lipa, ampak lipovec (Tilia cordata), raste ob Najevnikovi domačiji na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem, na 1056 m nadmorske višine. Je najdebelejše drevo v naši državi. Izjemna je po svojem videzu, starosti in seveda merah, saj je znana kot najdebelejša lipa v Sloveniji, na kar so Črnjani še posebej ponosni. Že naslednje leto pa se bodo lahko pohvalili tudi z drevoredom lip.

V Sloveniji prevladujeta dve vrsti lip, lipa in lipovec. Lipa cveti junija ali na začetku julija, lipovec cveti dva tedna pozneje. Čebele na njih naberejo sladko medičino ali mano in nam proizvedejo lipov med, iz posušenega cvetja pa si lahko pripravimo tudi okusen lipov čaj.

Lipov med je svetlo rumene barve z zelenim odtenkom. Ima svež vonj po lipovem cvetju, mentolu, limonini lupini. Lahko je nektarnega ali maninega izvora, zato ima značilnosti obeh; v primeru nektarnega izvora hitro kristalizira, sicer nekoliko počasneje. Ker ni presladek in ima značilno osvežilno aromo, ga uporabimo tudi v kulinariki.

FOTO: Boštjan Noč
Lipe bodo posadili ob OŠ Črna na Koroškem

Drevored lip bodo naslednje leto posadili v Črni na Koroškem, ki se med drugim ponaša tudi z nazivom Čebelam najbolj prijazna občina.

FOTO: Boštjan Noč

“Drevored LIP 50 velikim ljudem SLOVENSKEGA čebelarstva bo spomladi 2021 posajen v Črni na Koroškem. Danes smo se sestali z županjo občine Črna na Koroškem mag. Romano Lesjak in sodelavci ter čebelarji ČD Črna na Koroškem. Veseli me, da smo se nemudoma vse dogovorili in drevored LIP bo posajen marca 2021,” pa je po obisku Črne v sporočilu za javnost zapisal predsednik ČZS Boštjan Noč.

Ob tem je Lesjakova za naš medij povedala, da se je občina prijavila na razpis ČZS in bila izbrana za posaditev petdesetih lip, ki bodo postavljene v čast najbolj znanim čebelarjem v Sloveniji. “Želimo si, da bodo med njimi tudi znani koroški čebelarji, saj so društva pri nas izredno dejavna, kar med drugim dokazuje vrsta nazivov, prejetih s strani ČZS. Ponašajo pa se tudi s številnimi odličji, kijih prejemajo na različnih tekmovanjih v kakovosti medu.”

“Drevoreda, ki bo krasil tako okolico šole kot naš celotni kraj, se zelo veselimo. Črnjani smo temu simbolu slovenstva izredno naklonjeni, med drugim imamo zasajeno lipo tudi na sredini olimpijskih klopi. Črna pa je seveda znana po Najevski lipi, kjer že vsako leto poteka tudi vseslovensko srečanje, ki pa je letos zaradi koronavirusa žal odpadlo,” za konec doda črnjanska županja, ki vas že danes ob 15.20 vabi v Črno, kjer bo v okviru spustov po Olimpline obiskovalce zabavala koroška pevka Dunja.

Črna na Koroškem, ki se ponaša z najdebelejšo lipo v Sloveniji, bo od marca naprej bogatejša še za drevored petdesetih lip, ki jih bodo v vasi olimpijcev posadili v čast najbolj znanim čebelarjem.