Search
Close this search box.

V Črni na Koroškem so smučali po “starem”. Posebnost so smučarke v krilih (FOTO)

Občina Črna na Koroškem skupaj z Gornjesavinjskim smučarskim klubom Mozirje je na črnjanskem smučišču organizirala 15. srečanje ljubiteljev smučanja po starem. Udeležilo se je 36 smučarjev iz vse Slovenije in Avstrije, ki so se najprej predstavili na povorki skozi Črno, smučarska tekma pa se je pričela ob 11:30.

Smučarji so se najprej zbrali pri Kulturnem domu v Črni, kjer so se opremili in si razdelili startne številke. Nato so se ob 10.30 predstavili v povorki skozi Črno, pri tem pa se jim je pridružili kralj Matjaž s spremstvom, Folklorna skupina KD Gozdar, Črnjanski harmonikaši in člani Društva klekljaric, Društva kmečkih žena in Društva ljubiteljev starodobnih vozil.

Črna na Koroškem je znana zibelka slovenskega smučanja, prav tako smučanja po starem ali kot pravijo Črnjani škijanja. Žal finance krojijo usodo skoraj vsakega dogodka in prireditev na Golteh, tudi zaradi nerazumevanja upravljalca, ne bi zmogli. Tako pa so nam domačini kot občina z neumorno županjo Romano Lesjak pripomogli k organizaciji in izvedbi dogodka,” je obrazložila Mojca Križ.  

Mojca Križ, ki je tudi sama aktivna smučarka, je glavna pobudnica in akterka smučanja po starem. Pri tem je tudi izpostavila, da priprave trajajo že od jeseni, intenzivneje pa zadnji mesec pred dogodkom.

Za Črnjane je dejala: “Znani so kot smučarski zanesenjaki, prav tako vedno gostoljubni domačini, zato smo se znova vrnili. Vzdušje je bilo odlično, tako tudi navijanje kot obilo zabave. Letos so se ga udeležili tudi domačini Črnjani in prvič tekmovalec iz Dobrne

Želeli so si več smučarjev iz Avstrije, saj so Avstrijci prav tradicionalno naravnani in jim takšen način tekmovanja veliko pomeni. Žal so imeli pred tem v Avstriji slabo vreme in so nekaj tekem prestavili, tako so tekme sovpadale z tekmo v Črni in ni bilo toliko obiska, kot so si želeli.

Rezultati tekme:

Zmagovalci so bili v več kategorijah glede na vrsto smuči – z robniki (s kanti ) in brez robnikov (brez kantov).

Brez robnikov:

  • superveteranke – Minka Rezoninčnik (Podmeninski gadi)
  • superveterani – Franc Kosec (Rovtarji)
  • veterani – Frenk Rezoničnik (Podmeninski gadi)
  • veteranke – Mojca Križ (Veseli Savinjčani)
  • člani – Davorin Purgar (Novaška lok smučka)
  • članice – Izabela Podobnik (Novaška lok smučka)
  • mladinke – Julija Podobnik (Novaška lok smučka)

Z robniki:

1. superveterani – Peter Poljanšek (Rovtarji)

2. veterani – Marko Jevšenak (Kulturnica Gaberke)

3. člani – Danijel Stropnik (Veseli Savinjčani)

Skoki moški:

  • Danijel Stropnik (Veseli Savinjčani); 6,5m in 7m

Skoki ženske:

  • Mojca Križ (Veseli Savinjčani); 5m in 5m

Smučati v stari opremi je precej težje in drugače, kot je danes v alpskem smučanju oziroma carving tehniki. Zahteva bistveno več odzivanja telesa in predvsem nog. Oprema je povsem drugačna glede gibljivosti, teže in toplote. 

Veliko pozornosti so požele ženske, ki so smučale v krilih. “Dekleta pri nas so sicer imela nekoliko krajša krila, moje je daljše, bolj koroško ali pa avstrijsko. Ko se je smučanje začelo, je bil to šport za bogataše, še pred tem je šlo za premagovanje ovir. Kasneje se je moda spreminjala in tudi ženske so sčasoma oblekle hlače,” razloži Mojca Križ in doda, da bi morala imeti na sebi, če bi se povsem pravilno oblekla, kar pet slojev oblačil. “Spodnjice, nogavice, untrce, podkrilo in krilo,” je naštela Križeva.

Sicer pa je vsak tekmovalec poseben, ker so tudi smuči  in vezi kot ostala oprema posebni. Najbolj  izstopajo smučarji iz Novakov pri Cerknem, ki so z t.i. novaško lok smučako atrakcija povsod, kjer se pojavijo in smučajo.

V Sloveniji imamo svetovno prvakinjo v slalomu kot podprvakinjo v kombinaciji (slalom, smuk), kar je uspelo kot prvi tekmovalki v tovrstnem načinu smučanja,” se je pohvalila Mojca Križ.

Mojca se je posebej zahvalila: “Še posebej zahvala gospodinjam, ki so nas razvajale z okusnimi domačimi dobrotami, Center za usposabljanje, delo in varstvo, folklorni skupini in harmonikašem, Kralju Matjažu in oprodi, Janiju Hercogu, Nenadu Čmareku in prav posebej nepogrešljivemu Blažu Jelenu in njegovi ekipi.

Organizatorji so zadovoljni s celotnim potekom in organizacijo, saj je tudi vreme naredilo dogodek še prijetnejši. Občinstvo pa je navijalo in se nasmejalo.

Fotogalerija:

Dogodki

Občina Črna na Koroškem skupaj z Gornjesavinjskim smučarskim klubom Mozirje je na črnjanskem smučišču organizirala 15. srečanje ljubiteljev smučanja po starem. Udeležilo se je 36 smučarjev iz vse Slovenije in Avstrije, ki so se najprej predstavili na povorki skozi Črno, smučarska tekma pa se je pričela ob 11:30.