Search
Close this search box.

V četrtek v Sloveniji 3771 novih okužb. Vlada danes o ukrepih za zamejitev širjenja covida-19

V četrtek so v Sloveniji opravili  9961 PCR-testov in z njimi potrdili 3771 okužb z novim koronavirusom, dan pred tem so v državi opravili 10.156 PCR-testov in z njimi potrdili 4511 okužb. Pozitivnih je bilo 37,9 odstotka opravljenih testov, dan pred tem 44,4.

Po oceni NIJZ je v državi 33.827 aktivnih primerov okužbe, dan pred tem 32.021. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 2671, dan pred tem je znašalo 2491. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1603, dan pred tem 1518.

V četrtek so opravili tudi 27.546 antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem, dan pred tem 24.732.

V bolnišnicah po zadnjih podatkih sledilnika zdravijo 761 covidnih bolnikov, dan pred tem 735. 177 na intenzivni negi, dan pred tem 169. Umrlo je 13 bolnikov, dan pred tem 9.

Po podatkih vlade so v četrtek opravili 15.783 cepljenj.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.192.842 ljudi oz. 57 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov.

Z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.122.800 oz. 53 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je cepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov.

Pri tem naj še omenimo, da bo vlada danes popoldne na Brdu pri Kranju razpravljala o ukrepih, s katerimi bi zamejili širjenje covida-19. Minister za zdravje Janez Poklukar je v četrtek na Twitterju zapisal, da je zdravstvo na robu zmogljivosti ter da brez odpovedovanja in zamejevanja družbenega življenja v naslednjih dneh ne bo šlo. Seja se začne ob 17. uri.

Kot je v četrtek pojasnila Maja Bratuša, ki vodi vladne novinarske konference glede covida, bo vlada na podlagi predhodno opravljene razprave s člani svetovalne skupine za omejevanje širjenja covida-19 in že opravljene razprave popoldne nadaljevala pogovore o tem, kako naprej, saj odločitve, ki bodo sprejete, zahtevajo tehten premislek.

Po informacijah N1 je imela vlada na četrtkovi seji pripravljen tudi sklep o vnovični, že tretji razglasitvi epidemije. Ali se bo vlada odločila za zaprtje ali zgolj zaostrovanje obstoječih ukrepov, pa še ni znano. Po poročanju nekaterih medijev je sicer minister za zdravje Janez Poklukar na četrtkovo sejo vlade prišel z dvema možnostma – popolno zaprtje države ali njegov odstop. Poklukar namreč po nekaterih neuradnih informacijah STA zagovarja razglasitev epidemije in popolno zaprtje države.

Ni pa popolno jasno, ali je svetovalna skupina za covid-19 takšne ukrepe podprla ali ne. STA je namreč v torek poročala, da je svetovalna skupina v ponedeljek sklenila, da predlaga desetdnevno popolno zaprtje države. Če pa se vlada za to ne bi odločila, pa predlagajo druge omejitvene ukrepe. A je vodja svetovalne skupine Mateja Logar zvečer za STA zanikala, da so predlagali popolno zaprtje države ter potrdila, da je v osnutku zapisnika resda pisalo, da se predlaga popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Dan za tem pa je Logarjeva za POP TV dejala, da v zapisniku ni bilo napake ter potrdila, da so v svetovalni skupini res govorili o zaprtju države, ki bi bilo smiselno, če bi se izvajalo v celoti in ne deloma.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa sta v sinočnjii Tarči spregovorila tudi o morebitnih ukrepih, ki bi jih lahko danes sprejela vlada. Med drugim bodo razpravljali tudi o delnem zaprtju gospodarstva in šol, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Vir: Vlada RS, NIJZ, STA

Dogodki