Search
Close this search box.

Počivalšek in Hojs: Vlada bo razpravljala tudi o delnem zaprtju gospodarstva in šol

Na podlagi predhodno opravljene razprave s člani svetovalne skupine za omejevanje širjenja covida-19 in današnje razprave bo vlada razpravo o tem, kako naprej, nadaljevala v petek popoldne, saj odločitve, ki bodo sprejete, zahtevajo tehten premislek, je danes dejala Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco. Napovedala je, da bodo odločitve vlade predvidoma sporočili po petkovi seji. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa sta v nocojšnji Tarči spregovorila tudi o morebitnih ukrepih.

Hojs je dejal, da bodo našli rešitev, “ki bo sorazmerna”. To pomeni “primerno” zapiranje dela gospodarstva ali pa vseh tistih aktivnosti, ki niso nujne. Morda celo delno zapiranje šol, da bi ublažili pritisk na bolnišnice, nikakor pa to ne pomeni popolnega ‘lockdowna’. Po njegovih navedbah bodo razpravljali o tem, da naj skrajšajo delovni čas v nekaterih storitvenih dejavnostih, ali naj uvedejo bolj striktno omejevanje zbiranj, in če se bo situacija v bolnišnicah še zaostrovala, ali je potrebno spet uvesti šolo na daljavo.

Počivalšek pa je povedal, da je treba pred odločitvijo za zapiranje gospodarstva najprej dejansko uveljaviti veljavne odloke, preučiti varianto PC-ja in zagotoviti, da bo sprejeto tudi izvajano. Dodal je, da ne more neodgovorna manjšina, ki zavrača cepljenje, povzročiti ogromno škodo in prizadeti tiste, ki “skrbimo za svoje zdravje in zdravje drugih”. Meni, da bodo jutri našli rešitev, ki bo sprejemljiva za zdravstveni del, ker je to na prvem mestu in za gospodarstvo.

Počivalšek je med drugim voditeljici tudi dejal, da ne drži, da bi vladi zagrozil z odstopom, če bo na jutrišnji seji vladi razglasila epidemijo oziroma v popolnosti zaprla državo. 

To, da sva oba z ministrom Poklukarjem grozila z izstopom iz vlade ne drži. Ko sva to novico prebrala, sva se veselo nasmejala. Upam, da bomo v Sloveniji vsi začeli pozivati ljudi k temu, da se cepijo,” je po oddaji tvitnil Počivalšek.

Pred dnevi smo namreč poročali, da naj bi se minister Počivalšek in zdravstveni minister Janez Poklukar ne strinjala glede ukrepa zapiranja države. Govorilo se je tudi o njunih odstopih. ​Poklukar naj bi se zavzemal za zaprtje, Počivalšek pa za ohranitev odprtega gospodarstva

TV Slovenija je sicer poročala, da je vladni odlok za razglasitev epidemije za 30 dni že pripravljen, kar pa v vladnih krogih zanikajo, češ, da se o tem danes sploh niso pogovarjali. Razglasitev epidemije sicer ni pogoj za zaprtje javnega življenja, dejstvo pa je, da si to želi zdravstvo, saj opozarjajo, da v nasprotnem primeru ne bodo zmogli.

Dokončno odločitev vlade lahko pričakujemo jutri zvečer, seja je namreč predvidena ob 17. uri.

Vir: Twitter, MMC, STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Kapadimul
Kapadimul
2 let nazaj

Kreten Počivalskov. Mi testirani smo krivi ja. Budalo

Dogodki