Search
Close this search box.

V cerkvi Device Marije na Prevaljah pripravljajo koncert ob farnem prazniku

Kulturno društvo Mohorjan in Župnija Prevalje ob stoletnici prihoda Mohorjeve iz Celovca na Prevalje pripravljata vrsto prireditev. V nedeljo, 11. avgusta 2019 bo v cerkvi Device Marije na jezeru Prevalje koncert za farni praznik 2019.

V nedeljo, 7. julija, je v cerkvi Sv. Device Marije na jezeru na Prevaljah v počastitev stote obletnice prihoda Mohorjeve družbe iz Celovca na Prevalje potekala Mohorjeva spominska maša. Kdo vse se je maše udeležil in kako je bilo, si lahko pogledate TUKAJ.

Z Mohorjevo mašo so na Prevaljah obeležili 100. obletnico prihoda Mohorjeve družbe iz Celovca na Prevalje.
FOTO: Matevž Potočnik

Mohorjeva je bila prva slovenska založba, ustanovljena 27. julija 1851, ustvarila je tradicijo širjenja znanja, branja in skrb za slovenski jezik. V letu 2017 je Mohorjeva družba praznovala 90-letnico bivanja v Celju, v letu 2019 pa obeležuje 100 let od bega iz Celovca na Prevalje.

FARNI KONCERT 2019:

V nedeljo, 11. avgusta 2019 pa ob 20. uri pripravljajo koncert za farni praznik 2019, ki bo v cerkvi Device Marije na jezeru Prevalje. Na koncertu bodo sodelovali: Mateja Potočnik (sopran), Klemen Gorenšek (basbariton), MePZ Župnije Prevalje, Renata Mirkac (orgle), Eva Slanič (orgle).

“V Koroškem pripovedništvu obstaja več pripovedk, ki govorijo o nastanku cerkve. Ena izmed njih pripoveduje, da se je dekle Marija sama vozila po jezeru, ki je tedaj pokrivalo del guštanjske in prevaljske kotline. Medtem jo je nepripravljeno zajel vihar. Iskreno je molila in se priporočala svoji patroni ter ji obljubila, da bo ob rešitvi njej na čast postavila cerkev. Bila je uslišana in izpolnila je obljubo.” je zapisano v katalogu Likovna dediščina cerkva Mežiške doline o legendi o nastanku cerkve.

Cerkvev Device Marije na jezeru Prevalje.

PRIREDITVE OB STOLETNICI PRIHODA MOHORJEVE IZ CELOVCA NA PREVALJE:

13. avgusta bodo v Grošljevi galeriji odprli tudi slikarsko razstavo Polno prgišče lepote, ki bo na ogled do 31. avgusta. V mesecu novembru pa načrtujejo še odprtje slikarnske razstave Ernsta Gradischniga, ki bo na ogled v Grošljevi galeriji od 5. do 30. novembra. V Družbenem domu na Prevaljah pa bo 22. novembra ob 19. uri koncert zbora Slovenske filharmonije. V sodelovanju z občino Prevalje pa so izdali tudi zloženko, ki je posvečena letošnji obletnici.

Naj omenimo, da je bila pred dobrim mesecem cerkev Device Marije na Prevaljah tarča nepridipravov. Kaj se je zgodilo preverite TUKAJ.