Search
Close this search box.

Z Mohorjevo mašo so na Prevaljah obeležili 100. obletnico prihoda Mohorjeve družbe iz Celovca na Prevalje (FOTO)

V nedeljo, 7. julija, je v cerkvi Sv. Device Marije na jezeru na Prevaljah v počastitev stote obletnice prihoda Mohorjeve družbe iz Celovca na Prevalje potekala Mohorjeva spominska maša.

Mohorjeva je bila prva slovenska založba, ustanovljena 27. julija 1851, ustvarila je tradicijo širjenja znanja, branja in skrb za slovenski jezik. V letu 2017 je Mohorjeva družba praznovala 90-letnico bivanja v Celju, v letu 2019 pa obeležuje 100 let od bega iz Celovca na Prevalje.

Pri nedeljski maši so somaševali g. Jožko Kopeinig, nekdanji predsednik Mohorjeve družbe Celovec, predsednik Goriške Mohorjeve družbe in rektor doma Sodalitas v Tinjah; msgr. Renato Podberšič ter dekan in župnik na Prevaljah, Franc Brglez. Med mašo pa je prepeval cerkveni zbor KD Mohorjan, ki mu predseduje Zlata Lodrant. Svečanega dogodka pa se je udeležil tudi župan Občine Prevalje dr. Matic Tasič.

Po maši je pred cerkvijo sledila še pogostitev in druženje s predstavniki Celovške, Celjske in Goriške Mohorjeve družbe ter prisotni pa so imeli priložnost kupiti knjige po znižanih cenah.

»Mohorjeva je bila prva slovenska založba ustanovljena 27. julija 1851, ustvarila je tradicijo širjenja znanja, branja in skrb za slovenski jezik. V stavbi v Farni vasi, ki je bila leta 1862 zgrajena za potrebe šole, se je julija 1919 nastanila in ostala do decembra 1927 uprava Družbe sv. Mohorja, ki je morala v času plebiscita na hitro zapustiti Celovec. Šola je v stavbi delovala do leta 1918, Mohorjeva je hišo odkupila za 46.000 dinarjev, za tiskarno pa so prostore našli v današnjem naselju Stare sledi, kjer je nekoč domoval prvi vrtec na Prevaljah. V tedanjih nemirnih časih je Mohorjeva družba ohranila svoje poslanstvo – tiskanje knjig v slovenskem jeziku, saj so natisnili 90 naslovov v blizu dva milijona izvodih. Z Mohorjevo so prišla v kraj nova delovna mesta, mnogi so se izučili za tiskarje, črkostavce, knjigoveške delavce …« je navedeno v zloženki, ki je izšla ob 100. obletnici prihoda Mohorjeve družbe iz Celovca na Prevalje.

Naj omenimo, da je v sklopu prireditev, ki so jih pripravili ob tem častitljivem jubileju, ob 100. obletnici začasnega prihoda Mohorjeve družbe Celovec na Prevalje, društvo Mohorjan v Družbenem domu na Prevaljah pripravilo predstavitev knjige Popotnik po Rožu, avtorice Tatjane Gregoritsch. Knjiga predstavlja pogled na dvojezično koroško dolino, iz katere prihaja tudi pesem “Rož, Podjuna, Zila” ter opisuje zgodovino, naravo, lažje pohodne poti in znamenitosti, pri kulturi in osebah se osredotoča predvsem na slovensko plat doline. 

V mesecu novembru pa načrtujejo še odprtje slikarske razstave Ernsta Gradischniga, ki bo na ogled v Grošljevi galeriji od 5. do 30. novembra. V Družbenem domu na Prevaljah pa bo 22. novembra ob 19. uri koncert zbora Slovenske filharmonije. V sodelovanju z občino Prevalje pa so izdali tudi zloženko, ki je posvečena letošnji obletnici.

FOTO: Matevž Potočnik

Dogodki