Search
Close this search box.

V času koronavirusa nastala zanimiva gasilska zbirka

Med časom ukrepov zaradi koronavirusa so se pisale tudi zgodbe, ki se drugače mogoče ne bi. Med njimi je tudi nastanek Gasilske zbirke Vožič.

Matic Vožič, tudi sam gasilec, se je med koronavirusom bolj resno posvetil svojemu hobiju zbiranja gasilskih našitkov, s katerim se ukvarja že več kot pet let. Našitkov se je v teh letih nabralo že 382, ker pa je imel  v času ukrepov zaradi koronavirusa več časa, je svoje zbirateljstvo razširil še na ostale gasilske eksponate.

Eksponati, ki jih ima v svoji zbirki, so že zdaj del gasilske zgodovine, če izpostavimo samo uniformi, ki ju ima v lasti, ter tudi nekaj starejših našitkov, med njimi tudi našitek PGD Slovenj Gradec. Večino našitkov in modelčkov, ki jih ima Matic v zbirki, je kupil sam, veliko pa jih je pridobil z izmenjavo z drugimi gasilskimi društvi po celi državi. Vedno pa je vesel vsakega kosa uničene ali izrabljene gasilske opreme, s katerim bi svojo zbirko še povečal.

Trenutno se Gasilska zbirka Vožič nahaja v Matičevi domači kleti v Dravogradu, a si želi, da bi se nekoč preselila v večje prostore, da bi se lahko stalno povečevala in s tem privabila na ogled tudi večje število ljudi. Matic je na svojo zbirko izjemno ponosen in jo z veseljem pokaže vsem, ki se zanimajo za tovrstne eksponate.

Gasilstvo je izjemno pomembno in zato je potrebno ohranjati zgodovino in dediščino tega plemenitega poklica, in še kako drži zapis enega Matičevih prijateljev: ”Čestitke k plemenitemu ohranjanju gasilske ter hkrati slovenske tradicije.”

V fotogaleriji pa si lahko pogledate nekaj kosov iz Matičeve zbirke.

Vir: Matic Vožič  

Dogodki

Med časom ukrepov zaradi koronavirusa so se pisale tudi zgodbe, ki se drugače mogoče ne bi. Med njimi je tudi nastanek Gasilske zbirke Vožič.