V času karantene spletna knjižnica Biblos z rekordno izposojo

FOTO: Neža Molnar

V času karantene, ko so bile knjižnice zaprte je bil edini način izposoje slovenskih e-knjig prek Biblosa, edine slovenske e-knjižnice.

Od sredine marca so v e-knjižnici Biblos, v kateri je na voljo že več kot 4000 knjižnih naslovov, vanjo pa je vključenih 61 knjižnic, zaznali eksponentno rast izposoje, ki verjetno napoveduje dolgoročne spremembe bralnih navad, so zapisali pri založbi Beletrina.

Biblos ima že 25.000 uporabnikov, pretekli praznični vikend pa so zabeležili v povprečju blizu 1500 izposoj na dan. Skupnih izposoj, odkar se je javno življenje v Sloveniji zaradi razglasitve epidemije novega koronavirusa ustavilo, pa je že 90.000. V tem času si je vsak uporabnik v povprečju izposodil 3,6 knjige, obiskovalcev pa je bilo do 10.000 na dan. Povprečna dnevna izposoja celotnega obdobja do zdaj je 1740, najvišja dnevna pa kar 2667, so pojasnili.

Biblos se širi tudi preko geografskih meja – uporabniki namreč prihajajo kar iz 72 različnih držav, največ jih je poleg Slovenije še iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Velike Britanije, Belgije, Nemčije, Švice, ZDA in Luksemburga.

Biblos je ves čas krize, ko so bile knjižnice in knjigarne zaprte, bralcem omogočal neprekinjen stik s knjigo in jim ponujal možnost branja najnovejših knjižnih poslastic iz varnega zavetja doma. Ob tem pa so lahko uporabniki spoznali tudi prednosti e-knjig pred fizičnimi.

Te knjige so dostopne 24 ur na dan 7 dni v tednu, bralnike in druge naprave za branje lahko učinkovito razkužujemo, knjigo si lahko izposodimo od doma in nimamo zamudnin, saj se po dveh tednih sama vrne na digitalno polico. 

Izkušnja Biblosa je tudi vključujoča, saj je oddaljeni dostop od koderkoli in kadarkoli v veliko pomoč gibalno oviranim, ki gredo težje sami v oddaljene knjižnice, slabovidni bralci pa si lahko povečajo črke in prilagodijo osvetlitev. “Zato verjamemo, da se bo del slovenskih bralcev za vedno preselil med e-knjige, ki čakajo na policah uporabnikom prijazne platforme, ki se nenehno posodablja in izboljšuje.” so še dodali pri Beletrini.

Preberite še: Tudi na Koroškem v ponedeljek vrata odpirajo knjižnice, v torek galerije in muzeji, KGLU ponovno odprla vrata. Kaj so pripravili? (FOTO).

VIR: Beletrina

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije