Search
Close this search box.

V boj za poslanski stolček tudi Ivan Meh, Erika Mubi Smolak in Rene Dopler (FOTO)

Gibanje Povežimo Slovenijo, ki ga sestavljajo stranke Konkretno, Zeleni Slovenije, SLS, NLS in Nova socialdemokracija, je včeraj vložilo liste kandidatov za državnozborske volitve v vseh osmih volilnih enotah. V Slovenj Gradcu pa so se predstavili tudi trije koroški kandidati, ki se bodo potegovali za stolčke v državnem zboru.

Predsedniki petih različnih strank so se odločili povezati v gibanje, ki bo skušalo razdeljen politični prostor povezati. 

VIDEO: Izjava ministra Zdravka Počivalška

Skupaj so pripravili listo 87 kandidatov v vseh 88 volilnih okrajih, saj predsednik državnega sveta Alojz Kovšca kandidira v dveh. Kandidatne liste je gibanje Povežimo Slovenijo vložilo s podpisi štirih poslancev stranke Konkretno. Ključno poslanstvo njihovih kandidatov je iskati rešitve, ki bodo dobre za ljudi, gospodarstvo in kmetijstvo ter naravo, s ciljem, da bo Slovenija svoje danosti uporabila za razvoj varnega, zdravega, trajnostnega in spodbudnega okolja, so sporočili iz gibanja.

Poslanstvo in program bo gibanje podrobneje predstavilo na sobotni volilni konvenciji v Ljubljani, kjer bodo predstavili tudi vse kandidate za poslance. Včeraj pa smo že izvedeli, kdo so koroški kandidati. Na vaše glasove računajo Ivan Meh, Erika Mubi Smolak in Rene Dopler.

Skoraj 30 let bo minilo, odkar se je Ivan Meh iz Slovenj Gradca podal na samostojno pot podjetništva. Po tehtnem premisleku pa se je, kot je dejal, odločil za velik korak v življenju, in sicer da kandidira za poslanca v državni zbor za območje Mislinjske doline.

Sem neodvisen kandidat, ki se je povezal z gibanjem PoS-Povežimo Slovenijo. “Kot gospodarstvenik in dolgoletni funkcionar Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, kjer opravljam funkcijo podpredsednika zbornice, predsednika sekcije kovinarjev Slovenije in tudi že več kot 10 let predsednika Območno obrtno- podjetniške zbornice Slovenj Gradec, sem se odločil za kandidaturo, ker si želim boljše pogoje pri razvoju gospodarstva in vseh ostalih povezanih dejavnostih, predvsem pa urejeno in zdravo okolje za vse prebivalce naše doline,” je odločitev, da se podaja na državnozborske volitve pojasnil Meh.

“Glavna naloga stranke, s katero sem se povezal, je, da stopa na pot povezovanja Slovenije in enakomernega razvoja za vse regije, saj če želimo Slovenijo postaviti na vrh svetovne verige uspešnosti, moramo pokazati, da z novo politično reformo mislimo resno. »Namesto razkola potrebujemo sodelovanje«. Moja prioritetna naloga pri tej kandidaturi je predvsem v tem, da se bom zavzemal za nadaljnji razvoj Mestne občine Slovenj Gradec, občine Mislinja in razvoj celotne Mislinjske doline. Glavni cilji bodo osredotočeni na področje gospodarstva, kulture, športa in kmetijstva,” je na včerajšnji predstavitvi povedal Meh.

V kolikor menite, da je čas za spremembe ter možnost, da da skupaj postanemo močnejši, mi zaupajte svoj glas na državnih volitvah, ki bodo 24. 4. 2022,” je sklenil Meh.

Da je čas za konkretna dejanja, pa je poudarila Erika Mubi Smolak.Tukaj se nisem znašla zato, ker bi do sedaj v svojem življenju lepo govorila. Tukaj pred vami sem zaradi tega, kar sem do danes naredila. In želim si narediti še več! Sem Erika, ki je svojo mladost preživela v različnih transportnih in tovornih vozilih, v vlogi voznice, v vlogi inštruktorice, v vlogi trenerke varne vožnje. Danes pred vami stoji Erika, ki se je uglasila z možem in uspešno preusmerila klasično kmetijo v ekološko kmetijo. Jutri, se želim uglasiti z vami in predstaviti vizijo za Mežiško dolino, v kateri se vsi najdemo: občine, društva, kmetije, športna društva, upokojenci, mlade družine, obrtniki, gospodarstveniki. Poslušam vas,” je povedala kandidatka za poslanko Erika Mubi Smolak.

Kjer je volja, tam je pot. Pa bodimo konkretni. Rekli so mi, da nikoli ne bom inštruktorica na tovornjakih. Pa mi je uspelo. Rekli so nama, preoblikovati kmetijo v ekološko za lokalno samooskrbo, se ne splača. Dobro nama gre. Rekli so mi, ali boš zastavila svoje dobro ime za politiko? Ni me strah. Ne gre za politiko, gre za ljudi. To ni delo samo za enega človeka, potrebna je cela vas,” je dodala Prevaljčanka in prisotne vprašala: “Ste z mano?”

Omenila je še, da je v rojstnem Kranju poučevala vožnjo za vse kategorije, ki jih obsega vozniško dovoljenje. Vzljubila sem predavanja cestno-prometnih predpisov in treninge varne vožnje. Rada sem poučevala druge o vožnji in odgovornosti ob tem. Danes sem vodja ekološke kmetije, ki je v lasti mojega moža. Skupaj sva zgradila novo, ekološko kmetijo, ki spoštuje naravo in njene danosti.”

Če ji bo uspelo zasesti poslanski stolček, se bo, kot je napovedala, zavzemala predvsem za lokalno samooskrbo, ekološko kmetovanje in debirokratizacijo.

Petindvajsetletni Rene Dopler ima izkušnje v slovenskem mednarodnem in političnem prostoru. Med drugim je svoje izkušnje na področju odnosov z javnostmi in marketingom bogatil v Evropskem parlamentu in bil mladinski delegat RS pri UNESCO.

»Mladi z izkušnjami iz tujine bi radi spremenili stvari na bolje. Tudi sam sem med njimi. Način delovanja gibanja in ključna izhodišča Povežimo Slovenijo dajejo zaupanje, da bomo mladim omogočili pogoje za delo doma. Verjamem, da ima Koroška enormen potencial, ki ga lahko bolje izkoristimo,” pa je ob napovedi kandidature dejal Radeljčan.

Pri tem naj še omenimo, da so poleg ministra Zdravka Počivalška, ki je hkrati tudi eden od predsednikov gibanja Povežimo Slovenijo, prisotne na sinočnji predstavitvi omenjenih kandidatov med drugim nagovorila še predsednik OZ Slovenije Branko Meh in slovenjgraški župan Tilen Klugler

FOTOGALERIJA

Dogodki

Gibanje Povežimo Slovenijo, ki ga sestavljajo stranke Konkretno, Zeleni Slovenije, SLS, NLS in Nova socialdemokracija, je včeraj vložilo liste kandidatov za državnozborske volitve v vseh osmih volilnih enotah. V Slovenj Gradcu pa so se predstavili tudi trije koroški kandidati, ki se bodo potegovali za stolčke v državnem zboru.