Search
Close this search box.

V boj za poslanski stolček tudi Boštjan Konečnik, Alenka Helbl in Stašo Lodrant (FOTO)

Po Sloveniji so se danes predstavljali kandidati za poslance stranke SDS. Med drugim tudi na Koroškem, kjer bodo kandidirali trije kandidati SDS, in sicer Boštjan Konečnik, Alenka Helbl in Stašo Lodrant.

Korošec Boštjan Konečnik je glasbenik, harmonikar, rojen 28. 10. 1974 v Slovenj Gradcu, kjer živi s svojo družino. Študiral je na Fakulteti za strojništvo v Mariboru in pridobil naziv diplomiran inženir strojništva. Diplomiral je leta 1999 in leta 2005. Že več kot dvajset let se profesionalno ukvarja z glasbo. Poleg številnih nagrad s tekmovanj, poučevanja harmonike, nastopov po Sloveniji in širom sveta je ustvaril več kot 200 skladb zase in za druge glasbene izvajalce. Izdal je 13 zgoščenk v slovenskem jeziku in 2 zgoščenki za nemško govorno področje. Za delovanje na področju kulture je leta 2002 prejel Bernekerjevo plaketo občine Slovenj Gradec.

Politika zame ni izhod v sili, kot bi marsikdo pomislil, glede na to, da se ukvarjam z glasbo in je to področje bilo v času korone najbolj prizadeto. Odločitev za kandidaturo je bila spontana, želja po aktivnem političnem udejstvovanju pa je že dolgo zorela v meni, vendar nikoli ni bilo časa, da bi se poglobil v to,” je ob napovedi kandidature dejal Konečnik. Na vprašanje, kaj obljublja volivkam in volivcem, ki bodo glasovali zanj, je odgovoril: “Ne bom veliko obljubljal, ker so ljudje siti lažnih obljub. Obljubim pa, da se bom maksimalno potrudil, da naredim kaj dobrega za mojo regijo. Koroška rabi hitrejši razvoj in več podpore države na vseh področjih.”

Pod okriljem SDS bo na Koroškem kandidirala tudi Alenka Helbl, profesorica slovenščine in nemščine, ki po nekajletnem poučevanju v osnovni šoli že 20 let poučuje slovenščino na Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta.Veliko mi pomeni družina, z možem Markom imava dva odrasla otroka in sem babica 20-mesečni Sofii. V stranko SDS sem se včlanila leta 1994, takrat sem se po temeljitem premisleku odločila, da je čas za aktivno delo tudi na političnem področju. OO SDS Radlje ob Dravi vodim od leta 2009, Koroško regijsko koordinacijo SDS pa od leta 2012,” je v predstavitvi navedla Radeljčanka.

“Našo Koroško dojemam že od nekdaj kot svojo, je v mojem srcu, kot je mnogim Korošcem. Doma sem v Radljah ob Dravi, sicer prihajam iz bližnje vasi Vuhred. Ko so se ponujale v preteklosti poklicne priložnosti izven regije, pa četudi zelo privlačne, se zanje nisem odločila,” je omenila Alenka Helbl, ki je v domači občini od leta 2010 tudi članica občinskega sveta.

Dejavna sem tudi v društvih (vaško Kulturno, športno, turistično društvo Dobrava in PGD Vuhred) in tudi širše sem vpeta v družbene dejavnosti. Že skoraj 10 let sem predsednica Koroške regijske koordinacije SDS, kar pomeni veliko povezovanja članov vseh 12 koroških občin. Pred kratkim sem prevzela predsedovanje Svetu JZ Koroškega doma starostnikov Črneče. S tem lahko nekako zaokrožim, da mi Koroška predstavlja dom, tu je moja družina. Tukaj se počutim domače, sem v stiku z našimi ljudmi, jih razumem in slišim ter čutim izzive, s katerimi se Korošci spopadamo,” je sklenila.

Odločitev za kandidaturo za poslanca v DZ RS je velika odgovornost. Je odgovornost do vseh naših občank in občanov Mežiške doline,” pa je v predstavitvi poudaril Stašo Lodrant in dodal: “Volitve so čas, ko si zastavljamo vprašanja, kdo smo, kaj smo, kaj si želimo … Mi, ki pripadamo SDS vemo, kdo smo – smo stranka ljudi, ki prihajajo iz ljudstva, stranka, ki dela, stranka katere program v dobro Slovenije kaže rezultate. In ponosen sem, da sem del te ekipe. Ekipe, ki spoštuje delo, načela dobrega gospodarja, je zelo občutljiva na krivice, je solidarna in spoštuje slehernika.”

Lodrant s svojo družino, ženo Polono in 7 letnim sinom Lanom, živi na Prevaljah. Kot študent se je vpisal na študij politologije, ob tem pa se zaposlil v podjetju Lek Prevalje ter hkrati opravljal še dejavnost na področju računalništva, kar ga je, kot je dejal, zanimalo že od rane mladosti. Danes pa je zaposlen v lastnem podjetju, ki se ukvarja prav z računalništvom in informatiko.

V politiko sem se podal čisto mimogrede že leta 2006, ko sem kandidiral na lokalnih volitvah na nestrankarski listi. Soliden rezultat me je leta 2010 pripeljal do vstopa v SDS, kjer sem sedaj že 3. mandat občinski svetnik. Leta 2016 sem tudi prevzel vodenje OO,” je politično pot opisal Prevaljčan.

“Sem politik mlajše generacije, ki verjame, da se vse da. Vsi imamo radi optimizem in sam sem optimist, verjamem, da sta razvoj in napredek vedno možna – predvsem ob dobrih temeljih. In Slovenija je zgrajena na dobrih temeljih. Lastne lastnosti je težko izpostaviti. Pa ne zato, da ne bi bil ponosen nanje, ampak bolj zato, ker določene stvari ljudem vzbudijo simpatije, pri določenih pa mogoče odklonilen odnos. Pri sebi bi izpostavil, da razmišljam z zdravo kmečko pametjo. Se mi zdi, da jo je včasih v našem prostoru premalo,” je še navedel Lodrant, ki je za sodelovanje z vsemi štirimi župani občin v Mežiški dolini.

“Prioritetna naloga poslanca DZ RS je prenos informacij iz državnega nivoja na občine ter župane. Le z medsebojno pomočjo in sodelovanjem nam lahko uspe pripeljati našo Mežiško dolino v takšen položaj, kot si ga vsi želimo,” je napovedal.

Med drugim si bo prizadeval, da se nadaljujejo začeti projekti, da se prične izvajanje zastavljenih. “Da bo Mežiška dolina, dolina kakršno si vsi želimo, dolina v kateri bo prijetno živeti, dolina, ki bo spodbujala mlajše generacije, da tukaj doma poženejo korenine. Zadnji dve leti, ko vlado vodi naš predsednik dokazujemo, da zmoremo delati velike korake. Da nam ljudje lahko zaupajo. Ker mi gradimo Slovenijo. Tako je bilo in tako bo tudi v prihodnje,” je odločen Lodrant.

Pri tem naj še omenimo, da je Stašo v mladosti 7 let treniral odbojko, od tega 5 let pri ravenskem Fužinarju. Leta 2000 je v Hamiltonu v Kanadi na Mednarodnih igrah šolarjev s kadetsko ekipo OK Fužinar Ravne na Koroškem osvojil srebrno medaljo za 2. mesto, kar s ponosom šteje med svoj največji mednarodni uspeh.

FOTOGALERIJA

Dogodki

Po Sloveniji so se danes predstavljali kandidati za poslance stranke SDS. Med drugim tudi na Koroškem, kjer bodo kandidirali trije kandidati SDS, in sicer Boštjan Konečnik, Alenka Helbl in Stašo Lodrant.