V Avstriji poleti brez mask in obveznega cepljenja

V severni sosedi bodo poleti dodatno sprostili omejitve, sprejete z namenom zajezitve pandemije covida-19. Od 1. junija do 1. septembra maske ne bodo več obvezne v trgovinah z nujnimi potrebščinami in pisarnah, ampak le še v bolnišnicah in domovih za ostarele. Poleg tega tudi čez poletje cepljenje proti covidu-19 v Avstriji ne bo obvezno.

To sta po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes na novinarski konferenci sporočila zdravstveni minister Johannes Rauch in ministrica za ustavne zadeve Karoline Edtstadler.

Na Dunaju pa bodo maske tipa FFP2 tudi v prihodnje obvezne na sredstvih javnega prometa ter v lekarnah, je popoldne sporočil župan avstrijske prestolnice Michael Ludwig. Kot je pojasnil, gre za zalo občutljiva okolja.

Od zadnje večje omilitve protikoronskih omejitev sredi aprila so bile maske tipa FFP2 v Avstriji obvezne v zaprtih prostorih zdravstvenih domov in domov za ostarele, sredstvih javnega prometa in taksijih, v trgovinah z nujnimi življenjskimi potrebščinami, pri poslovanju upravnih organov s strankami in v verskih ustanovah z izjemo maš.

V prihodnjih treh mesecih – kot sta poudarila ministra, pandemije še ni konec, zato se bodo v začetku jeseni odločali na novo – tudi tega ne bo več, maske bodo ostale le še na najranljivejših lokacijah, kot so bolnišnice in domovi za ostarele.

Tudi obveznega cepljenja proti covidu-19 v Avstriji čez poletje ne bo. V državi so sicer obvezno cepljenje uvedli v začetku februarja in od sredine marca naj bi kršiteljem grozile kazni, a so po nasvetu strokovnjakov vmes obvezno cepljenje začasno odpravili, v osnovi do 1. junija, zdaj pa še za čez poletje.

Kot je poudarila Edtstadlerjeva, gre pri obveznem cepljenju za velik poseg v temeljne človekove pravice in je zato dopusten le, če je sorazmeren, kar pa po oceni pristojnih trenutno ni.