Search
Close this search box.

V Avstriji februarja sproščanje omejitvenih ukrepov

V Avstriji bodo februarja nadaljevali sproščanje ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja novega koronavirusa. S 5. februarjem bodo lahko gostinski in drugi lokali delovali do polnoči, v tednih kasneje pa bo odpravljen pogoj PC (preboleli in cepljeni) v trgovini in gostinstvu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Z začetkom šolskih počitnic 5. februarja bo v Avstriji prestavljena ura splošnega zaprtja s sedanje 22. ure na polnoč, je na tiskovni konferenci danes napovedal avstrijski kancler Karl Nehammer.

V trgovini bo pogoj PC prenehal veljati z 12. februarjem. V trgovino bo lahko vstopal vsakdo, potrebni ne bodo niti testi, bodo pa morali obiskovalci nositi maske FFP2.

V gostinstvu in turizmu pa bo z 19. februarjem pogoj PC zamenjal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Za vstop v lokale in hotele bo tako v primeru, da oseba ni cepljena ali ni v zadnjem času prebolela covida-19, morala predložiti negativen rezultat PCR-testa, ki ne bo starejši od 48 ur. Če PCR-testa ne bo mogoče opraviti, bo zadostoval tudi hitri antigenski test, star največ 24 ur.

Od 5. februarja se bo na srečanjih, pri katerih ni določenega sedežnega reda, lahko družilo 50 ljudi, sedaj je to število omejeno na 25.

Spremembe se obetajo tudi v šolah, a jih bodo predstavili šele naslednji teden, še dodaja APA.

Sproščanje ukrepov vlada utemeljuje z dejstvom, da kljub velikemu številu okužb z različico koronavirusa omikron stanje v bolnišnicah ostaja stabilno. “Z omikronom nam ne grozi prezasedenost intenzivnih postelj,” je dejal zdravstveni minister Wolfgang Mückstein. Tako se lahko začne odpiranje, a “previdno in predvsem varno”, je poudaril.

Nehammer je dejal, da so številke v bolnišnicah na predvidljivi ravni. Odločno je zanikal, da bi do sproščanja prihajalo zaradi pritiska gospodarstva ali zveznih držav.

Ministrica za turizem Elisabeth Köstinger je izrazila olajšanje. Po njeni oceni se lahko v doglednem času boljših novic veselijo tudi lastniki nočnih lokalov in prireditelji večjih dogodkov. Danes napovedano sproščanje druženja pa je po njenem dobrodošlo zlasti za družinska slavja in denimo poroke.

Ostaja pa odločitev, da bo po 1. februarju veljavnost potrdil o cepljenju po drugem odmerku skrajšana z devetih na šest mesecev. To bo prizadelo zlasti okoli 320.000 dvakrat cepljenih prebivalcev Avstrije, ki še niso prejeli poživitvenega odmerka in od torka ne bodo imeli veljavnega potrdila o polnem cepljenju.

V Avstriji bo namreč od februarja naprej obvezno cepljenje proti covidu-19. Obveznost bo veljala za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Do sredine marca je predvideno prehodno obdobje brez kazni, sicer je predvidena globa do 3600 evrov.

Avstrijci so danes poročali o novem visokem številu okuženih v državi. V zadnjih 24 urah so zabeležili 34.748 novih primerov, kar je za soboto rekord.

Glavar Predarlskega Markus Wallner je postopno odpravljanje omejitvenih ukrepov pozdravil. “Gre v pravo smer,” je dejal. Glavar Tirolske Günther Platter se je strinjal: “V zadnjih dneh sem nenehno ponavljal, da mora biti merilo za presojanje koronske situacije zasedenost bolnišničnih in intenzivnih postelj.” Medtem pa je po oceni dunajskega župana Michaela Ludwiga čas za sproščanje ukrepov neprimeren.

V gospodarstvu pa so zadovoljni, da je vlada prisluhnila njihovim glasnim in vztrajnim pozivom. A so prepričani, da bi lahko spremembe uvajali hitreje, zlasti v trgovini, je dejal vodja trgovskega združenja pri avstrijski gospodarski zbornici Rainer Trefelik. V avstrijskem hotelirskem združenju Österreichische Hoteliervereinigung pa so prepričani, da je čas za “zgodovinski obrat v covidni politiki”.

Dogodki