Search
Close this search box.

Uradno: Mejni prehod Holmec bo zopet odprt

Avstrija je v okviru ukrepov proti novemu koronavirusu skupaj s še nekaterimi manjšimi mejnimi prehodi sklenila zapreti tudi prehod Holmec. V minulih dneh je tekla usklajena diplomatska akcija, na čelu katere se je zunanji minister dr. Anže Logar prizadeval za ponovno odprtje omenjenega mejnega prehoda.

Mejni prehod Holmec je za prebivalstvo Mežiške doline in okoliških krajev na slovenski in avstrijski strani izjemno pomemben, saj mnogi dnevno odhajajo na delo čez mejo.

Zunanji minister dr. Anže Logar je v neposrednih pogovorih z avstrijskim zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom uspel dogovoriti izjemo za mejni prehod Holmec, ki bo odprt od ponedeljka 6. aprila, in sicer med 5.00 in 8.00 uro zjutraj ter med 15.00 in 18.00 uro zvečer.

“Ukrep Avstrije odraža prožnost za potrebe prebivalstva ob meji in ga razumemo kot znak dobrega medsosedskega sodelovanja v kriznih časih poostrenega boja zoper pandemijo novega koronavirusa.” so dodali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Ob zaprtju meje se je pojavila tudi dodatna težava:

Ob zaprtju mejnega prehoda Holmec pa se je pojavila tudi dodatna težava saj je mejni prehod Vič odprt le od 5. do 23. ure. To pa bi tiste, ki morajo biti zgodaj na delovnem mestu v Avstriji, ogrozilo, da bi zamudili v službo. “Glede na to, da se je približno 200 delavcev iz Mežiške doline, ki so aktivno uporabljali mejni prehod Holmec, zdaj preusmerilo na prehod Vič, je tam zagotovo večja gneča. Dosti prej morajo prihajati na mesto, kjer vstopajo v Avstrijo, težava pa je, da je tudi tam prehajanje časovno omejeno,” je ob zaprtju mejnega prehoda Holmec, povedal predsednik sveta koroške regije Franjo Golob.

Preberite še: Svet Koroške regije vlado pozval, naj mejni prehod Holmec ostane odprt, Koroški župani za vsaj daljše obratovanje mejnega prehoda Vič.

VIR: GOV.SI

Dogodki