Search
Close this search box.

Koroški župani za vsaj daljše obratovanje mejnega prehoda Vič

Opolnoči so na meji z Avstrijo zaprli prehode Korensko sedlo, Holmec, Jurij in “stari” Šentilj. Za slovenske delavce, ki hodijo na delo v Avstrijo, je problematično predvsem zaprtje Holmca, saj morajo poslej v službo po daljši poti čez Vič. Zaradi večjega pritiska na slednjega bodo koroški župani poskušali doseči, da je vsaj prehod Vič dlje odprt.

Mejo med Slovenijo in Avstrijo je v skladu z novimi omejitvami, ki sodijo v sklop avstrijskih ukrepov v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa, poslej mogoče prečkati le še na mejnih prehodih Karavanke, Šentilj po avtocesti, Gornja Radgona, Gederovci in Kuzma ter časovno omejeno na prehodih Trate, Radelj, Ljubelj in Vič.

PREBERITE TUDI: Svet Koroške regije vlado pozval, naj mejni prehod Holmec ostane odprt

Na Koroškem si prizadevajo, da vsaj mejni prehod Holmec ostane odprt. Ta mejni prehod namreč za dnevne poti v službo v Avstrijo uporablja veliko prebivalcev Mežiške doline, za katere je pot prek mejnega prehoda Vič precej daljša.

Kot je danes za STA povedal predsednik sveta koroške regije Franjo Golob, je dodatna težava v tem, da je mejni prehod Vič odprt le od 5. do 23. ure. Tistim, ki morajo biti zgodaj na delovnem mestu v Avstriji, tako grozi, da bodo zamudili v službo.

“Glede na to, da se je približno 200 delavcev iz Mežiške doline, ki so aktivno uporabljali mejni prehod Holmec, zdaj preusmerilo na prehod Vič, je tam zagotovo večja gneča. Dosti prej morajo prihajati na mesto, kjer vstopajo v Avstrijo, težava pa je, da je tudi tam prehajanje časovno omejeno,” je povedal.

Svet koroške regije, ki ga sestavljajo župani tamkajšnjih občin, je v sredo na slovensko vlado ter ministrstvi za zunanje in za notranje zadeve poslal pismo, v katerem prosi, da mejni prehod Holmec ostane odprt, tako kot še preostala dva koroška mejna prehoda Radelj in Vič. Na odgovor po besedah Goloba še čakajo, je pa govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin v sredo tvitnil, da zunanje ministrstvo aktivno išče primerno rešitev in dogovor z Avstrijo, da bi prehod Holmec ostal tudi v prihodnje odprt vsaj za delovne migrante.

Koroški župani bodo danes naslovili na avstrijske oblasti prošnjo, da se odprtje mejnega prehoda Vič časovno podaljša. “Za tiste, ki začnejo z delom ob 6. uri, se prehod prepozno odpre,” je pojasnil Golob. “Dokler nam ne uspe ponovno odpreti mejnega prehoda Holmec, moramo vsaj podaljšati odprtje preostalih vstopnih točk,” je prepričan.

Na mejnem prehodu Vič je bila po navedbah Policijske uprave Celje zjutraj, še pred odprtjem mejnega prehoda, približno kilometer dolga kolona, ker se vozniki osebnih in tovornih vozil, ki potujejo v Avstrijo, pripeljejo tja še pred odprtjem prehoda in tam čakajo, da se odpre. “Ko se mejni prehod odpre, steče zelo hitro tudi promet. Ko je prehod odprt, promet poteka normalno. Redkokdaj beležimo krajše kolone,” so pojasnili.

Tudi na mejnem prehodu Radelj danes niso beležili odstopanj glede na pretekle dni, enako velja za mejne prehode na štajerski strani. “Trenutno promet na vseh mejnih prehodih, tako z Avstrijo kot s Hrvaško, poteka tekoče, brez posebnosti in čakalnih dob,” so povedali na mariborski policijski upravi.

Ob 6. uri je bilo na izstopu iz države na mejnem prehodu Šentilj (avtocesta) pet minut čakalne dobe, kolona vozil, ki so jo sestavljala tako tovorna kot osebna vozila, pa je bila dolga okoli 700 metrov.

Dogodki