Search
Close this search box.

Umrla že druga oseba, hospitaliziranih 55 oseb

Minister za zdravje Gantar poroča o drugi smrtni žrtvi novega koronavirusa

Umrla je že druga oseba, okužena z novim koronavirusom, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je izvedela STA, je danes umrla 90-letna oskrbovanka doma starejših v Metliki, ki je imela več pridruženih bolezni. Tudi vzrok za smrt naj ne bi bila okužba s koronavirusom.

“V tem trenutku bi težko trdili, da je nekdo umrl zgolj zaradi okužbe s covidom-19. Obe osebi, ki sta doslej umrli v Sloveniji, sta bili stari okoli 90 let in sta imeli druge spremljajoče bolezni,” je dodal Gantar.

Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupno 414 osebah v Sloveniji, kar je 31 več kot v soboto. Doslej je bilo opravljenih skupno 13.098 testiranj, samo danes 1088, je izpostavil minister. Poudaril je, da je Slovenija med državami, kjer opravljajo več testiranj.

Preberite tudi: Umrla že druga oseba, hospitaliziranih 55 oseb

Po navedbah ministra je trenutno zaradi okužbe s koronavirusom hospitaliziranih 55 oseb, kar je ena manj kot v soboto. Od teh jih je v intenzivni terapiji deset oziroma en več kot v soboto.

Gantar je izpostavil tudi polemike glede spreminjanja števila vstopnih točk za odvzem brisov. Kot je pojasnil, bo še naprej delovalo 16 točk, ki so po njegovi oceni operativne in razpolagajo z zadostno zaščitno opremo ter količinami reagentov. Če bo potrebno, pa se bodo v bodoče odprte še dodatne, je pojasnil.

Nabavo zaščitnih sredstev je minister ocenil kot področje, ki je v tem trenutku ena od kritičnih točk. Nabave so zato centralizirali, zanje skrbi ministrstvo za gospodarstvo, kjer tudi zbirajo podatke o potrebah na terenu ter ponudbe. Na ministrstvu za zdravje pa od bolnišnic in zdravstvenih domov zbirajo podatke o številu bolnikov, hospitaliziranih, pregledanih, pozitivnih na okužbo ter številu sprejetih zaradi koronavirusa. “Na podlagi teh podatkov v skladu s standardi določamo, koliko zaščitne opreme pripada posameznemu izvajalcu,” je pojasnil Gantar.

Ob tem je minister opozoril na rizične skupine, kot so starejši od 60 let, kronični bolniki s povišanim krvnim pritiskom, sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi in pljučnimi ter drugimi boleznimi ter tistim z oslabljenim imunskim sistemom. Zdravnikom so že izdali posebna navodila glede testiranja teh skupin. V kratkem bodo poskušali zagotoviti tudi, da se te ljudi umakne z delovnih mest, saj so tam možnostim okužbe izpostavljeni v večji meri, je še napovedal Gantar.

Dogodki

Minister za zdravje Gantar poroča o drugi smrtni žrtvi novega koronavirusa