Search
Close this search box.

V Sloveniji od sobote 31 dodatnih okužb z novim koronavirusom

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.

SLOVENIJA

Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupno 414 osebah v Sloveniji, kar je 31 več kot včeraj. Kot so še objavili na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so doslej opravili skupno 13.098 testiranj. Včeraj je bilo do 14. ure po državi skupaj potrjenih 383 okužb, opravili pa so 12.162 testiranj.

Po epidemioloških podatkih, ki jih je NIJZ prejel danes do 10. ure, 144 obolelih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 73 iz savinjske, 57 iz jugovzhodne Slovenije, 37 iz podravske, 28 iz gorenjske, 16 iz koroške, 13 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, šest iz goriške ter po pet iz posavske in zasavske regije.

Največ okuženih med občinami je še vedno v Ljubljani, skupaj 92, sledita Šmarje pri Jelšah (45) in Metlika (25). Število okuženih se je v Ljubljani od sobote povečalo za sedem, v Šmarju pa za štiri.

Šest obolelih je tujih državljanov. Med obolelimi je 201 ženska in 211 moških. Doslej je zaradi covida-19 v Sloveniji umrl en človek, to je bil že pred dnevi starejši oskrbovanec metliškega doma upokojencev.

Največ obolelih je v starostni skupini od 30 do 49 let, skupaj 138. Najmanj jih je v skupini do 15 let, in sicer 22.

Iz UKC Maribor so prek Twitterja sporočili, da je pri njih hospitaliziranih deset bolnikov s koronavirusom, od tega sta dva na intenzivni negi. Priključena sta na respirator, njuno stanje je stabilno. Od osmih bolnikov na oddelku eden potrebuje dodatno oskrbo s kisikom. V soboto so dva bolnika odpustili, enega pa na novo sprejeli.

Rezultati drugega kontrolnega testa na okužbo s koronavirusom treh njihovih zaposlenih, ki so v samoizolaciji, so bili negativni. Vsi trije se bodo lahko vrnili na delo, so še dodali.

LJUBLJANA – Ob tem ko danes mineva deseti dan, odkar je Slovenija razglasila epidemijo novega koronavirusa, je vlada Janeza Janše, ki je sicer posle prevzela že po tem, izpostavila sprejem ukrepov za zajezitev širjenja okužbe. Na spletni strani pa so povzeli tudi besede premierja Janše, ki vzporednice vleče s srednjeveško kugo in vojno za Slovenijo. Kot je zapisal, danes Evropa izgleda kot v srednjem veku, mesta so v strahu pred kugo, z obzidji in mitnicami na vsakem koraku. Spomnil je, da se je Slovenija ob razpadu Jugoslavije soočila z vojno, zaprtimi mejami in izgubo 80 odstotkov trga, a se je hitro pobrala in začela pospešeno loviti zaostanek za razvitim svetom. Osamosvojitveni uspeh je Janša pripisal potrpljenju, enotnosti, znanju, modrosti in pogumu. Izrazil je še prepričanje, da bo Slovenija uspešna tudi v boju proti epidemiji koronavirusa.

LJUBLJANA – Potres, ki je danes stresel Hrvaško, so čutili tudi mnogi Slovenci, še posebej je vznemirilo prebivalce ob meji. Seizmolog z Agencije RS za okolje Mladen Živčić je za STA poudaril, naj se ljudje ne zbirajo na odprtem in naj prioritetno upoštevajo zaradi epidemije novega koronavirusa zapovedano razdaljo med ljudmi. Seizmologi so danes prejeli več klicev občanov z območja ob meji s Hrvaško. Ljudje so iskali nasvete, kako v izrednih razmerah, ki jih je povzročil koronavirus, ravnati ob potresu. Uprava RS za zaščito in reševanje bo po napovedih Živčića posodobila svoje napotke za ravnanje ob potresu v razmerah, ki se nanašajo na koronavirus.

LJUBLJANA – Izredne razmere, ki jih je povzročila epidemija koronavirusa, so družbo nedvomno postavile pred resen izziv, a ne gre spregledati vseh znamenj upanja, ki nas tolažijo, je v današnjem televizijskem nagovoru dejal ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore. V odnosu do različnih vprašanj in idej se ljudje po Zoretovih besedah lahko delimo med seboj po različnih ključih in barvah, v temeljnih življenjskih držah in čutenju pa ostajamo povezani med seboj ter smo si v resnici bratje in sestre.

SVET

RIM, MADRID, PARIZ … – Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je preseglo 13.000, zaradi pandemije pa je v okviru sprejetih ukrepov omejitve gibanja skoraj milijarda ljudi po vsem svetu prisiljena ostati doma. Najhuje je prizadeta Italija, kjer so zabeležili več kot 4800 umrlih, kar predstavlja več kot tretjino vseh smrtnih žrtev covida-19. Ob Italiji tudi iz Španije poročajo o velikem porastu števila smrtnih žrtev. Zaradi covida-19 je umrlo več kot 1300 ljudi. V Franciji se je število smrtnih žrtev povzpelo na 562. Tudi v ZDA so zabeležili že več kot 26.000 okužb.

RIM – Italija bo v boju za zajezitev epidemije novega koronavirusa odredila konec vse nenujne proizvodnje in dejavnosti, je v soboto zvečer sporočil italijanski premier Giuseppe Conte. Gre za najhujšo krizo po drugi svetovni vojni, je opozoril Conte. Trgovine, banke, pošte in lekarne bodo še ostale odprte. Ti drastični ukrepi bodo v tretjem največjem gospodarstvu v evrskem območju v veljavi vsaj do 3. aprila. Skupno je novi koronavirus v Italiji zahteval 4825 smrtnih žrtev, kar je največ med vsemi državami, ki so prizadete v pandemiji.

BEOGRAD – Novi koronavirus se na Zahodnem Balkanu še naprej širi. V Srbiji so oblasti celo pozvale lastne državljane, ki so v tujini, naj se ne vračajo, če pa se že morajo, jih brez izjeme čaka karantena. Srbskemu zgledu medtem sledita tudi Bosna in Hercegovina ter Severna Makedonija, ki z današnjim dnem uvajata policijsko uro.

PEKING – Na Kitajskem so znova zabeležil porast uvoženih primerov novega koronavirusa. Poročajo o 46 primerih okužb. Pri vseh gre za ljudi, ki so na Kitajsko pripotovali iz tujine, medtem ko novih domačih okužb niso zabeležili. Kitajske oblasti so se zaradi širjenja okužb iz tujine odločile, da bodo vse mednarodne potnike, ki prihajajo v Peking, s ponedeljkom preusmerili na 12 vstopnih točk.

SEUL – V Južni Koreji so danes zabeležili 98 primerov okužb z novim koronavirusom, dve osebi sta umrli, tako da se je skupno število žrtev v državi povzpelo na 104. Večina smrtnih žrtev so starejši s pridruženimi boleznimi, le dve osebi sta bili mlajši od 50 let. Skupno je v Južni Koreji okuženih 8897 ljudi.

CANBERRA – V Avstraliji bodo še dodatno zaostrili ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa, je sporočil premier Scott Morrison. Zaprli bodo vse nenujne gospodarske dejavnosti praktično po vsej državi. Prav tako bodo prepovedali vsa potovanja po državi, na območjih, kjer je visoka stopnja okužb, pa nihče ne bo smel iz stanovanja, je napovedal Morrison. Za pomoč gospodarstvu bo zvezna vlada namenila 38 milijard ameriških dolarjev pomoči, da bi zalsti mala podjetja lahko ohranila zaposlenost. Število potrjenih okužb z novim koronavirusom se je v Avstraliji v soboto povečalo s 1043 na več kot 1200. Imajo tudi sedem smrtnih žrtev.

ŠPORT

LJUBLJANA – Predsednik evropske nogometne zveze Slovenec Aleksander Čeferin pričakuje, da se bo škoda zaradi preložitve eura 2020 izražala v več sto milijonih evrov. Ob tem je v pogovoru za nemški časnik Welt am Sonntag dejal, da bi solidarnost v nogometu v tem času lahko predstavljal vzor za politike pri odzivu na pandemijo koronavirusa. Čeferin je poudaril, da je v času krize zaradi izbruha novega koronavirusa treba stopiti skupaj in delovati usklajeno. Trenutno pa je po njegovem v Evropski uniji prevladujejo individualni pristopi posameznih držav z različnimi predpisi.

PEKING – Nekdanji belgijski nogometni reprezentant Marouane Fellaini se je v petek iz domovine vrnil na Kitajsko, kjer igra za ekipo Shandong Luneng, in bil pozitiven na testu za koronavirus, poročajo kitajski in belgijski mediji. Fellaini je prvi nogometaš v prvi kitajski ligi, ki je bil pozitiven po vrnitvi na Kitajsko.

LJUBLJANA – Atletska zveza Slovenije (AZS) se je tudi pridružila valu prekinitev tekmovanj in 13. marca do nadaljnjega odpovedala vse načrtovana bližnja tekmovanja. Nadaljevanje pa je, tako kot povsod, v negotovosti. Zaenkrat v AZS potekajo priprave tako za slovesnost ob 100-letnici slovenske atletike konec oktobra kot drugih večjih dogodkov po načrtih. “Glede na trenutne razmere obstaja negotovost tudi glede izpeljave mednarodne atletske lige. Začetek je načrtovan za 30. maj z mednarodnim mitingom v Slovenski Bistrici. Ali bodo razmere dopuščale organizacijo, lahko trenutno samo ugibamo. Naš cilj in želja je, da ligo izpeljemo. Čas pa bo pokazal, v kakšnem obsegu in obliki. Mislim pa, da ta prireditev ob stoletnici ne bi smela biti pod vprašanjem.” je za STA povedal direktor AZS Nejc Jeraša.

LOS ANGELES – Ena najboljših teniških igralk vseh časov, Američanka Serena Williams, je priznala, da se zaradi ukrepov osamitve, ki so v veljavi v času svetovne pandemije novega koronavirusa, spopada z napadi tesnobe. “Že dva tedna se držim pravil za osamitev oziroma družbenega odmikanja in vsaka stvar me spravi iz tira,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP o trenutnem položaju dejala 38-letna zvezdnica. Zmagovalka 23 turnirjev za veliki slam, ki ta čas prebiva s svojo družino, se je o napadih tesnobe in razdražljivosti razgovorila v nizu posnetkov, objavljenih na omrežju TikTok.

OTTAWA – V ekipi severnoameriški hokejski ligi NHL Ottawa Senators so odkrili drugi pozitivni primer bolezni covid-19, so sporočili iz kanadskega kluba. Tako kot v prvem primeru imena igralca niso navedli. Senators so zadnjo tekmo pred prekinitvijo lige zaradi pandemije covida-19 odigrali z Los Angeles Kings Slovenca Anžeta Kopitarja 11. marca. Že pred tremi dnevi so ob prvem primeru iz tabora senatorjev sporočili, da ima njihov hokejist le lažje simptome in je v osamitvi.

PARIZ – Z ustavitvijo nogometnih tekmovanj je Evropi v času, ko se celina bori za zajezitev pandemije novega koronavirusa, usahnilo tudi dnevno ugibanje o različnih prestopih v največje klube. Trenutno nikogar ne zanima, kje bosta v prihodnje igrala Neymar ali Paul Pogba, piše francoska tiskovna agencija AFP. Vse skupaj kaže na zamrznitev nogometnega trga, ki se bo za deležnike – klube, igralce in agente – merilo v milijardah evrov izgubljenih prihodkov. Ker se niti ne ve, kdaj se bo prihodnja sezona sploh lahko začela, je težko oceniti finančni udarec za klube in za prestopni trg.

MELBOURNE – Medtem ko se je nogomet zaradi svetovne pandemije novega koronavirusa ustavil skoraj povsod, je ta do danes še potekal v deželi tam spodaj. Avstralska nogometna zveza namreč želi zaradi finančnih posledic na vse načine izpeljati še zadnjih šest krogov sezone, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Čeprav v Avstraliji nogomet oziroma “soccer”, kot mu pravijo domačini, ni prvi med športi po priljubljenost, pa ima sklenjene donosne pogodbe za pravice prenosov. Z odločitvijo, da nadaljuje z igranjem, se želi izogniti finančnim posledicam.

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.