Search
Close this search box.

Umrl je upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran

Umrl je upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran, so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK). Uran, ki je letos dopolnil 75 let, je s funkcije odstopil novembra 2009, nato pa po dekretu iz Rima nekaj časa živel v tujini. V Slovenijo se je vrnil leta 2015. Zaradi epidemije bo pogreb v družinskem krogu v ljubljanski stolnici.

V župniji Šmartno pod Šmarno Goro rojen Uran je bil vrsto let ljubljanski pomožni škof. Na mesto ljubljanskega nadškofa metropolita, na katerem je nasledil Franca Rodeta, ga je papež Janez Pavel II. imenoval oktobra 2004.

Uran je novembra 2009 nepričakovano odstopil, uradno iz zdravstvenih razlogov, kasneje pa se je izvedelo, da je od Svetega sedeža dobil navodilo, naj se umakne iz javnega življenja. Po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je moral kasneje zapustiti Slovenijo ter je živel in deloval v Trstu.

Leta 20015 je Uran od Svetega sedeža prejel dovoljenje, da se po bivanju v tujini lahko vrne v Slovenijo, kjer je opravljal različne pastoralne dejavnosti in pomagal pri življenju lokalne Cerkve. Zadnja leta pa je njegovo zdravje vedno bolj pešalo in omejevalo njegove dejavnosti.

Kot so še navedli v SŠK, bo zaradi izrednih razmer novega koronavirusa pogreb v družinskem krogu v ljubljanski stolnici. Ko bo nevarnost virusa minila, bo zanj opravljena slovesna maša zadušnica v ljubljanski stolnici.

Dogodki

Več iz istega kraja