Ukrajina za sredo napovedala ustavitev tranzita tretjine ruskega plina v Evropo

Ukrajina bo v sredo zaradi "višje sile" primorana ustaviti dobavo plina preko plinovoda v regiji Lugansk, po katerem dnevno pošlje 32,6 milijona kubičnih metrov oz. tretjino vsega ruskega plina v Evropo, je danes sporočil upravljalec ukrajinskega plinovodnega omrežja. Ruski plinski velikan Gazprom obstoja višje sile ni potrdil.

Operater ukrajinskega plinovodnega omrežja GTSOU je po poročanju španske tiskovne agencije EFE objavil, da se zaradi ruske invazije soočajo z razmerami višje sile na tranzitni točki Sohranivka. Tako ne bo mogoče nadaljevati s transportom plina prek te točke na meji z Rusijo in prek kompresorske postaje Novopskov.

Obe ležita v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, na območju, ki je pod nadzorom ruske vojske, navaja izjava.

Doslej je prek te točke iz Rusije v Evropo dnevno prišlo 32,6 milijona kubičnih metrov plina. Gazprom je doslej v Evropo pošiljal skupno okoli 100 milijonov kubičnih metrov plina dnevno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gazprom “zaenkrat nima potrditve obstoja višje sile“, je po navedbah dpa za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov. Da bi ustavljeno dobavo preusmerili na druge plinovode, tehnično ni mogoče, poroča dpa.

Po pogodbah je največja dnevna dobava ruskega plina prek Ukrajine v Evropo 109 milijonov kubičnih metrov. Glavnina ruskega plina v Evropo sicer pride po plinovodu Severni tok 1.

Moskva je po navedbah dpa danes dopoldne objavila, da je ruska vojska skupaj s proruskimi separatisti dosegla administrativne meje regije Lugansk.

Dogodki