Search
Close this search box.

UKC Ljubljana v DTS odpira nov oddelek za covidne bolnike. V intenzivnih enotah zdravijo 60 bolnikov, najmlajši ima 35 let

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 341 bolnikov s covidom-19, 60 se jih zdravi na intenzivni enoti. Danes bodo odprli dodaten oddelek v prostorih diagnostično-terapevtskega servisa (DTS), je na novinarski konferenci povedala Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana.

Na oddelkih za bolnike s covidom-19 se zdravi 329 bolnikov, 12 jih je hospitaliziranih na drugih oddelkih. Med hospitaliziranimi je več moških, na oddelkih za bolnike s covidom-19 se zdravi 190 moških in 139 žensk. Bolniki so stari od 17 do 93 let.

V intenzivnih enotah se na petih lokacijah zdravi 60 bolnikov. Med njimi je 19 žensk in 41 moških. Najmlajši bolnik je star 35, najstarejši pa 82 let. Minuli konec tedna so na intenzivni oddelek na novo sprejeli deset bolnikov, starih od 44 do 74 let.

VIDEO: Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19

V DTS sta bili danes na voljo še dve prosti postelji. Zato bodo odprli še tretji del tega centra.Računamo, da bo danes na voljo še deset postelj. Po potrebi in odvisno od kadra pa bi jih bilo mogoče pripraviti še dodatnih 16,” je pojasnila.

Spomnila je, da so med večjimi težavami prav kadrovske stiske. Na oddelkih za bolnike s covidom-19 pomaga predvsem osebje iz kirurške in internistične službe, a so, tako Logarjeva, tudi tukaj dosegli maksimum. Poudarila je, da so obremenitve velike, ne samo pri medicinskem osebju, ampak tudi v podpornih službah – poskrbeti je treba za čiščenje, prehrano in administracijo. Nekateri zaposleni so med zaprtjem šol in vrtcev ostali doma, da skrbijo za otroke, ali pa skrbijo za druge svojce, je še poudarila Logarjeva.

V minulem tednu so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana začeli z rutinskim testiranjem vseh zaposlenih na okužbo s koronavirusom. Že pred tem so testirali zaposlene na covidnih oddelkih. Po besedah Logarjeve je bilo do nedelje na hitrih testih pozitivnih 50 zaposlenih, nekateri izmed njih še niso imeli znakov okužbe. Predvidoma se bodo zaposleni testirali enkrat tedensko, na voljo pa je več mest za testiranje.

Pri tem kombinirajo tako antigenske kot PCR teste. UKC Ljubljana je namreč od poletja bolnike vzporedno testiral tako s hitrimi testi kot s PCR testi. Ugotovili so, da se odstopanje med obema rezultatoma pojavi v manjšem deležu in le pri bolnikih, ki so bolni že dlje časa. Zabeležili so nekaj lažno pozitivnih testov. Zato pri vseh zaposlenih, ki so pozitivni na antigenskem testu, testiranje ponovijo s PCR testom.

Pojasnila je, da hitri antigenski testi kažejo stanje v trenutku testiranja.Če odkrijemo okuženega še v fazi, ko nima simptomov covida-19, in ga umaknemo, bomo vsekakor zmanjšali možnost, da bi se širila okužba predvsem na sodelavce,” je povedala.

Enako bo veljalo tudi ob morebitnem množičnem testiranju prebivalstva. Kot je razložila Logarjeva, je v primeru, če se oseba drži vseh ukrepov, se izogiba nenujnim stikom, uporablja varovalno opremo in skrbi za higieno rok, verjetnost za okužbo majhna. Test v tem primeru z veliko verjetnostjo potrdi, da oseba ni okužena. V nasprotnem primeru, če se oseba ukrepov ne drži in ima tvegane stike, pa negativen test pove le, da je v tistem trenutku oseba negativna. “Lahko pa je oseba v naslednjem dnevu pozitivna, ker je bila koncentracija virusa ob testu prenizka, da bi jo test zaznal,” je pojasnila.

Sicer pa je Logarjeva na novinarski konferenci pojasnila tudi, zakaj imamo v Sloveniji visoke številke umrlih s covidom-19. V Sloveniji namreč po njenih besedah pri vseh bolnikih, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom, beležijo smrt zaradi covida-19, ne glede na neposredni vzrok smrti. “V zadnjem obdobju ne opažamo, da bi bilo odstotkovno glede na število bolnikov, ki jih sprejmemo v bolnišnico, neko odstopanje – se pravi, da bi zdaj umrlo več ljudi kot spomladi. Absolutne številke so višje, ker je bistveno več zbolelih,” je povedala.

Dogodki

Več iz istega kraja

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 341 bolnikov s covidom-19, 60 se jih zdravi na intenzivni enoti. Danes bodo odprli dodaten oddelek v prostorih diagnostično-terapevtskega servisa (DTS), je na novinarski konferenci povedala Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana.