UKC Ljubljana širi covidne intenzivne postelje. Če ne bo druge možnosti, bodo ponovno morali zapirati redne programe

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v diagnostično-terapevtskem servis (DTS) danes ponovno odpirajo 25 intenzivnih postelj, saj število covidnih bolnikov raste. Najmlajša bolnika na navadnem in intenzivnem oddelku sta stara 27 in 24 let, oba sta necepljena, so povedali v UKC Ljubljana.
UKC Ljubljana

Razmere na covidnih oddelkih v UKC Ljubljana so odraz razmer v državi, je uvodoma povedal infektolog Matjaž Jereb z infekcijske klinike. Pojasnil je, da je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 50 bolnikov na navadnih oddelkih, 18 na oddelku intenzivne nege, v ljubljanski porodnišnici pa sta hospitalizirani še dve s koronavirusom okuženi porodnici.

Jereb je opozoril na povprečno starost bolnikov, ki se niža. Če je ta v prvem valu na oddelkih intenzivne nege znašala 68 let, v drugem 70 let in v tretjem 64 let, zdaj znaša 55 let. Nižjo povprečno starost Jereb pripisuje dejstvu, da je virusa v populaciji veliko, okužijo pa da se predvsem mlajši, ki niso dovolj precepljeni.

“Najmlajši bolnik, ki ga zdravimo na intenzivnem oddelku, je trenutno star 24 let, najmlajši na navadnem pa 27 let,” je pojasnil Jereb in dodal, da sta oba bolnika necepljena. Po Jerebovih zagotovilih cepljenje v polnosti res ne ščiti pred okužbo, a zanesljivo ščiti pred težjim potekom in smrtjo. Med 18 bolniki na intenzivnem oddelku sta v UKC Ljubljana le dva cepljena, oba imata pridružene kronične bolezni. “Gre za posameznike, pri katerih tudi sicer ni pričakovati optimalnega odziva in ustrezne zaščite po cepljenju,” je opomnil Jereb.

V UKC Ljubljana po njegovih zagotovilih z opremo in posteljami večjih težav nimajo, pri kadru pa so omejeni. Zato si ne želijo tako velikih obremenitev, kot so jih bili deležni v drugem valu, ko je bilo na dan v enotah intenzivne terapije hospitaliziranih tudi 69 bolnikov. Če ne bo druge možnosti, pa bodo ponovno morali zapirati redne programe.

“Kader je do neke mere utrujen, izčrpan, ob tem pa na nek način tudi jezen na vse tiste posameznike v naši družbi, ki bi lahko imeli vpliv na potek te epidemije, če bi se cepili,” je povedal Jereb. Po njegovem prepričanju s 70- oziroma 80-odstotno precepljenostjo slovenskega prebivalstva o takšnih številkah hospitaliziranih ne bi poročali.

Na vprašanje, če se bo sam cepil s tretjim odmerkom cepiva, je Jereb odgovoril pritrdilno. Po njegovih besedah se bo s tretjim odmerkom cepila tudi večina njegovih sodelavcev zdravnikov, še posebej pa tisti, ki delajo na najbolj izpostavljenih oddelkih.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.