Search
Close this search box.

Na Rimskem vrelcu je potekala učna čajanka

Včeraj, 4. aprila 2023, je na Rimskem vrelcu potekala učna čajanka v organizaciji Ljudske univerze Ravne na Koroškem.

Spomladi so gozdovi, travniki, doline rek in domači vrtovi neverjeten vir zelenega bogastva in zdravja. Narava ponuja rastline, ki jih čez celo leto potrebujemo ob raznih obolenjih in prehladih, a še vse premalo se zavedamo, koliko teh zdravilnih in blagodejnih rastlin se nahaja v naši bližini, pravzaprav kar pred nosom na domačem pragu.

Ravno v ta namen, da bolje spoznamo rastline, ki jih lahko sami naberemo za svojo domačo lekarno, je včeraj, 4. aprila 2023 na Rimskem vrelcu potekala učna čajanka z naslovom Spomladansko nabiranje zdravilnih zelišč in divjih rastlin. Ljudska univerza Ravne na Koroškem je k sodelovanju povabila zeliščarko Tatjano Ladinek s kmetije Hudobnik, predsednico Društva kmetic Mežiške doline.

Tatjana se že več let ukvarja z zeliščarstvom, pripravo čajnih mešanic, raznih blagodejnih krem in še mnogih zeliščnih pripravkov, s katerimi si lahko pomagamo, kadar se nas loti kakšen prehlad ali druge tegobe, pa tudi za povečevanje odpornosti in splošno boljše počutje. Ker pa Tatjana zagovarja načelo samooskrbnosti, z veseljem deli svoje znanje o zeliščih in divjih rastlinah tudi z vsakim, ki se je željan naučiti česa novega.

Tako je včeraj na učni čajanki spregovorila o osnovah nabiranja zelišč, katera zdravilna zelišča in divje rastline se nabirajo spomladi, kakšen je njihov namen in kako se jih pravilno uporablja, ter o sami energetiki rastlin.

Poudarek učne čajanke je bil, da se poveča znanje o tem, katere rastline najdemo v domačem okolju, na travnikih, ki nas obdajajo, na sprehodu, ko se odpravimo v hribe, ter kako jih prepoznati. Predvsem velja, da se nabirajo samo rastline, ki jih poznamo in prepoznamo, saj lahko kar hitro pride do neželenih učinkov ali celo do zastrupitev, če naberemo kaj strupenega, pa tega ne vemo.

Ob prijetnem druženju, v katerem so udeleženke izvedele marsikaj novega, pa so poskusile tudi Tatjanino nagrajeno čajno mešanico, Sončni travnik, za katerega je prejela zlato priznanje na letošnjem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju.

Vir: LURA

Dogodki

Včeraj, 4. aprila 2023, je na Rimskem vrelcu potekala učna čajanka v organizaciji Ljudske univerze Ravne na Koroškem.