Učenci in dijaki, ki ne bodo upoštevali ukrepov, se bodo izobraževali na daljavo

Pravkar se je končala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede Covida-19, na kateri sta sodelovala državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Glede ukrepa obveznega samotestiranja za vse učence osnovne šole in ukrepa samotestiranja za učence s posebnimi potrebami, smo na ministrstvu prejeli številne pobude, je uvodoma omenil Orehovec. Samotestiranje bo od ponedeljka obvezno za vse učence in dijake, in sicer trikrat tedensko. Izvajalo se bo v šoli, pod nadzorom strokovnih delavcev, je dejal.

Ponovno opozarjamo. Pogoj PCT morajo izpolnjevati vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Zato vas vse: zaposlene v vzgoji in izobraževanju, starše, otroke, mladostnike in študente naprošamo, da odlok spoštujemo in ga dosledno izvajamo,” je pozval. “To je edini način, da izobraževanje ohranimo v šolah, hkrati pa vsi skupaj prispevamo k zamejevanju širjenja covida,” je dodal.

Povedal je, da ministrstvo za izobraževanje po posvetu in na predlog ravnateljev osnovnih šol predlagalo izjeme pri najmlajših, in sicer tako, da bi se samotestiranje učencev od 1. do 5. razreda izvajalo doma, vendar je vlada glede na izjemno zahtevno epidemiološko situacijo sklenila, da se bo samotestiranje izvajalo obvezno za vse učence v prostorih šol, pod nadzorom strokovnih delavcev.

Le otroci s posebnimi potrebami se bodo lahko samotestirali doma, če se v šoli ne bodo mogli. Učenci in dijaki, ki ne bodo upoštevali ukrepov (samotestiranje, maske), se bodo izobraževali na daljavo, je dodal.

Orehovec je še dejal, da so pred zelo težko odločitvijo, ali izobraževanje v šolah ali na daljavo. Če hočemo zagotoviti varno okolje, je treba upoštevati zdravstvene ukrepe in samotestiranje trikrat tedensko v prostorih šole. Starše je še enkrat pozval, da naj se odločijo za samotestiranje otrok. Če tega ne bodo storili, jih naj ne pošiljajo v šolo, jih je pozval. Zanje bo zagotovljeno šolanje na daljavo, glede na tehnične zmožnosti. Enako velja za učence, ki ne bodo nosili mask, je še pojasnil.

Za samotestiranje šolarjev v šolskem okolju so se po besedah Logarjeve odločili tudi na podlagi izkušnje iz Avstrije, kjer so po njenih navedbah ugotovili, da je testiranje doma precej neučinkovito.

Nekateri starši so opozorili tudi na problem stroška nakupov kirurških mask, ki si jih marsikdo morda ne bo mogel privoščiti. Orehovec je na novinarski konferenci povedal, da bodo šolam zagotovili določeno število mask, ki jih bodo lahko dali tistim učencem in dijakom, ki maske morda ne bodo imeli.

Število hospitaliziranih je znova močno naraslo, zato bolnišnice znova povečujejo kapacitete postelj na covidnih oddelkih, je ob današnjem obisku Klinike Golnik povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Glede samotestiranja otroka v šolah pa je poudaril, da lahko samo na ta način šole ostanejo odprte. Dnevno je med okuženimi namreč več 100 otrok, ki prenašajo okužbo v družine.Če hočemo zamejiti epidemijo, če hočemo ohraniti odprte šole, potem je to nuja in v imenu zdravstva prosim starše, ravnatelje, učitelje, vzgojitelje, da se maksimalno potrudite in da pomagate zdravstvu, da bomo zmogli zamejiti epidemijo,” je pozval.

Preberite tudi: Vlada sprejela novosti pri vstopu v Slovenijo

Pri tem naj spomnimo, da je civilna iniciativa Otrok ne damo v imenu okoli 43.000 podpisnikov peticije Stop maskam in testiranju otrok v šolah šolsko ministrico Simono Kustec, svetovalno skupino za covid-19 ter Nacionalni inštitut za javno zdravje pozvala k takojšnji ustavitvi izvajanja odloka, ki predpisuje obvezno samotestiranje na novi koronavirus v šoli.

Pobudniki so prepričani, da ministrstvo šolam daje neživljenjske in popolnoma nekonkretne napotke, zaradi katerih so učitelji in ravnatelji deležni pritiska staršev, ki menijo, da so otroci njihova odgovornost.

Po njihovem mnenju šolski prostori dokazano niso generatorji slabšanja epidemioloških razmer, prav z uvedbo ukrepa testiranja otrok in obveznega nošenja mask v šolskih prostorih pa obstaja utemeljeno tveganje za dodatno slabšanje zdravstvenih razmer v družbi.

Vse, kar slišijo s strani vlade, so pozivi k cepljenju proti covidu-19, pri tem pa stroka ne daje odgovorov, pač pa po njihovem mnenju celo priznava, da podatkov in analiz nimajo, ker jih ne delajo. Vodstvo NIJZ od njih terja, da mu slepo sledijo, vlada pa po po njihovih navedbah na otrocih in šolnikih lomi kopja.

Zahtevo po ustavitvi izvajanja vladnega odloka, ki predpisuje obvezno samotestiranje in nošenje mask za vse otroke v šolah, utemeljujejo s tem, da slednje niso zdravstvene ustanove, učitelji pa ne zdravstveno osebje. Po njihovem prepričanju je večurno nošenje mask dokazano škodljivo, predvsem pri najmlajših pa naj bi bila ustrezna uporaba mask v praksi utopija.

Prepričani so, da izvajanje odloka posega v mnoge ustavno varovane pravice, od pravic otrok do pravic in dolžnosti staršev, da vzdržujejo, izobražujejo in vzgajajo svoje otroke, naštevajo pa tudi številne druge člene ustave. Odgovornim očitajo grobo kršenje konvencije o otrokovih pravicah, prav tako je varstvo pravic otrok po njihovem jasno vidno tudi v družinskem zakoniku.

Na vprašanje, kako bodo ravnali, če do ponedeljka ne bo sprememb glede odloka, je predstavnica civilne iniciative Esmeralda Vidmar v izjavi za javnost povedala, da se kljub dejstvu, da je šolanje v Sloveniji obvezno, lahko zgodi množični bojkot šole s strani staršev. Po različnih lokalnih skupnostih se organizirajo različno, med drugim so lahko v skladu s šolskimi pravilniki starši tudi prisotni pri pouku, nekateri pa se bodo morda odločili otroke tudi zadržati doma.

Ob tem bodo še naprej vlagali kazenske ovadbe. Teh so doslej skupaj vložili že 75, zdaj pa je pripravljena že nova, saj je z novim odlokom izhodišče drugačno in se nanaša tudi na obveznost testiranja. Vlaganje odškodninskih tožb in kazenskih ovadb pa po besedah učiteljice in matere šoloobveznega otroka Bojane Pustinek Miočič napovedujeta tudi sindikat Zviz Sonce in Združenje staršev.

Tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je danes dejal, da je v odloku veliko pomanjkljivosti, zlasti kar se tiče izvajanja samotestiranja učencev.

Vir: Vlada RS, STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Helena
Helena
1 leto nazaj

Kje je zdrava pamet? Kako neumen starš moraš biti, da otroku ne pokažeš, da je vsako življenje dragoceno? Nič več ne bom rekla, samo to, da naj dobi vsak točno to, kar si zasluži!

Dogodki