Search
Close this search box.

Turistično gostinska zbornica zahteva takojšnjo odpravo nesmiselnih ukrepov

Turistično gostinska zbornica Slovenije od vlade zahteva takojšnjo spremembo oz. omilitev nekaterih nesmiselnih ukrepov, ki turističnim družbam močno otežujejo poslovanje. Kot izpostavljajo, v nasprotnem primeru podjetja krize ne bodo preživela.

V turistično gostinski zbornici so izpostavili, da že celo leto na odločevalce naslavljajo pozive, naj odločitve o odpiranju turističnih kapacitet objavijo najmanj en mesec dni pred odprtjem, da lahko prodajno-marketinški oddelki izvajajo aktivnosti za polnjenje kapacitet, a so bili tudi tokrat o odpiranju obveščeni le par dni pred odprtjem. Takšna praksa številnim nastanitvenim enotam ne omogoča odprtja, so poudarili.

“Razumemo zahtevnost sprejemanja odločitev, vseeno pa navajamo, da so npr. v Italiji že konec aprila sprejeli odločitve za odpiranje kulturnih ustanov, bazenov na prostem, hotelov, restavracij, telovadnic, sejmov, kongresov, zdravilišč, tematskih parkov – za obdobje do 1. julija 2021,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Vlado ob tem opozarjajo, da jim številni pogoji močno otežujejo poslovanje. Med drugim so izpostavili možnost obratovanja največ 30 nastanitvenih enot. “To zlasti za večje obrate pomeni poslovanje v skromnem deležu kapacitet, s tem pa se poraja dvom v smiselnost oziroma rentabilnost poslovanja. Veliko ponudnikov zato kljub možnosti še ne bo odprlo kapacitet,” so zapisali.

Ta ukrep se zbornici zdi še posebej nelogičen v kampih ter individualnih apartmajih in hiškah, kjer je bivanje po njihovi oceni že tako ali tako varno. “Predlagamo spremembo odloka in v času pojemanja epidemije sprejeto odločitev, da je število zasedenih enot v obratih z nad 60 enotami največ 70 odstotkov enot, v naslednji fazi pa seveda sledi popolno odprtje,” so zapisali.

Izpostavili so, da prejemajo številna vprašanja članov glede dokazovanja neokuženosti gostov, saj da jim način dokazovanja, meja starosti testa, pristojnost zaposlenih, upoštevanje varstva osebnih podatkov ni razumljiv. “Ponudniki nujno potrebujejo jasna navodila,” pozivajo v zbornici, kjer sicer obžalujejo, da glede testiranja zaposlenih ni bil sprejet njihov predlog prioritetnega cepljenja zaposlenih v turizmu po zgledu Hrvaške. “Dodajamo, da testiranja zaposlenih povzročajo dodatne stroške in operativne izzive,” so zapisali.

Največji nesmisel pa je po mnenju zbornice odločitev, da gostje nastanitvenih enot ne smejo uporabljati notranjosti hotelskih restavracij. “V istem uradnem listu, ki ureja navedeno, je zapisano, da gostinski obrati (tudi notranjost) lahko obratujejo v rumenih regijah. Gre torej za čisto neskladnost istega predpisa in popolno nelogičnost. V praksi to pomeni, da gost izkaže neokuženost z virusom, biva v hotelu, hotelski sobi, bazenu, wellnessu … ne sme pa v restavracijo. Brez težav gre pa lahko v gostinski lokal čez cesto, ki ni npr. hotel,” so kritični.

V našem dopisu so vlado pozvali k takojšnji odpravi teh nesmislov, saj med drugim povzročajo popolno zmedo med ponudniki. “Poleg tega pa nam gostje sporočajo, da so ukrepi preveč strogi oz. omejujoči za njihov oddih, počitnice,” opozarjajo.

Tudi pogoji za obratovanje v ostalih gostinskih obratih, kot so meter in pol razdalje pri isti mizi, največ štirje stoli za isto mizo (tudi za člane iste veččlanske družine ali istega podjetja), obratovanje zgolj med 7. in 19. uro se jim zdijo neživljenjski. “Do sedaj nismo bili seznanjeni s podatkom o rizičnosti okužb v turističnih kapacitetah, pa je bila panoga kljub temu od sredine marca lani do danes zaprta kar osem mesecev in pol. Naši člani so sposobni zagotavljati visoke standarde izvajanja higienskih priporočil in zato ne vidimo razloga za nesmiselno omejevanje poslovanja,” poziva zbornica.

Turistično gostinska zbornica Slovenije od vlade zahteva takojšnjo spremembo oz. omilitev nekaterih nesmiselnih ukrepov, ki turističnim družbam močno otežujejo poslovanje. Kot izpostavljajo, v nasprotnem primeru podjetja krize ne bodo preživela.