Search
Close this search box.

Turistično društvo Dravograd je letos izdelalo velikanski cvetnonedeljski snop

Velikanski snop je letos dolg kar 11,40 m in si ga lahko do četrtka ogledate v cerkvi Sv. Evangelista Dravograd, nato ga bodo položili ob obzidje.

Članice in člani Turističnega društva Dravograd so v soboto, 1.aprila pred cerkvijo Sv. Vida – tako kot že vrsto let do sedaj – tradicionalno izdelali velik, letos kar 11,40 m dolg cvetnonedeljski snop.

V nedeljo zjutraj so ga odnesli pred farno cerkev Sv. Evangelista Dravograd na blagoslov. Do četrtka si ga lahko tam tudi ogledate, nato pa ga bodo položili ob obzidje pri cerkvi, kjer bo na ogled še nekaj časa.

Izdelali so ga iz lokalnega zelenja, ki predstavlja rodovitnost in življenje in spomladanskega cvetja, vsebuje pa tudi oljčne veje. Nekaj dni prej so že zbirali razno zelenje, članice pa so izdelale rožice iz “krep” papirja.

V prejšnjem tednu pa so izdelali že dva mala snopa, ki so ju poslali na  9. festival cvetnonedeljskih butar, ki je bil v Budnarjevi muzejski hiši v Kamniku in v Kulturnem domu v Železnikih.

Kot društvo z dolgoletnim delovanjem se trudijo ohraniti tradicijo svojih prednikov, ta običaj izhaja iz 9. stoletja, po slovenskih pokrajinah pa se »snopi« razlikujejo med seboj tako po imenu kot po izdelavi.

Snop naj bi se sicer hranil do naslednje cvetne nedelje kot simbol blagoslova prostorov in sreče, pa tudi varovanja pred naravnimi nesrečami.

Poleg velikega in dveh manjših snopov za Budnarjevo muzejsko hišo, so naredili tudi nekaj manjših, ki so jih podarili mimoidočim občanom in jim s to lepo gesto zagotovo polepšali dan.

Vir: Turistično društvo Dravograd

Dogodki

Velikanski snop je letos dolg kar 11,40 m in si ga lahko do četrtka ogledate v cerkvi Sv. Evangelista Dravograd, nato ga bodo položili ob obzidje.