Search
Close this search box.

Tudi v MO Slovenj Gradec zaščitne maske v vsako gospodinjstvo

Mestna občina (MO) Slovenj Gradec javnost obvešča, da se v tem času na župana in upravo MOSG obrača več občank in občanov v pričakovanju, da bo po zgledu manjših občin tudi Mestna občina Slovenj Gradec zagotovila maske za splošno uporabo v gospodinjstvih, zaradi česar je potrebno pojasniti nekaj dejstev. Sporočilo za javnost objavljamo v celoti.

1. Še pred tednom dni je bila misija nemogoče v Sloveniji zagotoviti sto, kaj šele 17.000 mask, kolikor šteje prebivalcev naša mestna občina. In vendar je župan MOSG odredil izpeljavo javnega naročila večjega števila zaščitnih mask za enkratno uporabo, ki jih bo v teh dneh tudi dobavilo lokalno podjetje. Ker se trenutno s pomanjkanjem mask sooča cel svet, je dobava v dobrem tednu pravzaprav rekordno hitra.

2. CZ MOSG v svojih zalogah mask ni imela, prav tako jih še vedno nima, saj je od države prejela zanemarljivo količino, ki ni zadostovala niti za potrebe ljudi, ki so ves čas na terenu in opravljajo dela in naloge s področja zaščite in reševanja. Kot rečeno, mask nikjer ni bilo moč dobiti, tako jih ni mogla naročiti niti država.

3. Količina mask, ki je bila na razpolago (prostovoljne in brezplačne donacije družb, ki so maske izdelale za potrebe svojih zaposlenih) je bila premajhna: prejeli smo okrog 2000 mask, ki smo jih razdelili po prioriteti: prejele so jih trgovine za svoje osebje, tisti, ki nas oskrbujejo s hrano, osebje, ki skrbi za invalide, komunalni delavci, ki morajo biti na terenu, nekateri gasilci, osebje za pomoč na domu ter nekaj prostovoljcev. Gre za maske, ki nimajo atestov, so pa za večkratno uporabo in zaradi tega primerne za daljše časovno obdobje, ob ustreznem vzdrževanju in razkuževanju, niso pa primerne za zdravstvene delavce, saj ne nudijo potrebne stopnje zaščite.

4. V kratkem času in naenkrat oskrbeti 17.000 oseb z maskami, je ob nujnosti upoštevanja ukrepov o nezapuščanju domov fizičnih oseb praktično nemogoče. Zaradi tega bomo, ko bodo maske prispele, distribucijo izpeljali najverjetneje s pomočjo zunanjega izvajalca, ob takšni količini mask namreč prostovoljske akcije ne pridejo v poštev.

5. Mestna občina bo iz kontingenta mask alocirala določeno število mask tudi za prebivalstvo, seveda pa bo z njimi prioritetno oskrbela službe, ki v teh dneh morajo delovati (zdravstvo, trgovine, službe za zaščito in reševanje ter prostovoljce). Te maske so načeloma maske za enkratno uporabo in niso posebej učinkovite, vendar lahko ob smiselni in racionalni uporabi zadostijo potrebam prebivalcev glede nakupov nujnih živil in življenjskih potrebščin.

6. Mestna občina že nekaj časa poziva vse, ki imajo znanje šivanja in možnosti izdelave zaščitnih mask, da to pričnejo izvajati. Prostovoljno so se organizirala društva, posameznice in posamezniki, nekatere gospodarske družbe, ki šivajo maske, ki so za večkratno uporabo. Mestna občina tudi poziva podjetnike, ki se ukvarjajo s prodajo blaga, primernega za izdelavo mask, da to sporočijo. Trenutno tudi potekajo dogovori o nakupu določene količine blaga za izdelavo mask za večkratno uporabo, ki bi ga MO razdelila izdelovalcem.

7. V manjših občinah je sorazmerno enostavno razdeliti maske nekaj sto gospodinjstvom, zato najbrž nekateri župani to tudi počnejo. V mestnih občinah je to bistveno težje iz preprostega razloga: distribucija, ki bi zdravstveno neoporečno dostavila maske na vse naslove v občini, je izjemno kompleksen podvig. Še posebej se zavedajmo, da je nekaj sto mask lažje pridobiti kot nekaj deset tisoč mask, kolikor jih rabijo večje občine in mesta. Še posebej, ker je bilo še pred tednom dni praktično nemogoče maske dobiti kjerkoli na svetu, Kitajska kot glavni izdelovalec tovrstne opreme je namreč svojo proizvodnjo komaj zagnala.

8. Občane pozivamo k strpnosti, preudarnosti in lastni iznajdljivosti. Če nimate zaščitne maske, bo zadoščal tudi šal, smučarska podkapa oz. obrazna maska, pomagajte si npr. z robci ali s toaletnim papirjem, ki ga uporabite kot vložek pred nosom in usti. Za zaščito oči uporabite smučarska ali sončna očala, rokavice pa so lahko kakršnekoli, tudi vrtne, tanjše delovne ali gosto tkane tekstilne, ki jih lahko razkužite ali operete. Dokažimo, da smo iznajdljivi in proaktivni pri izvajanju zaščitnih ukrepov. V danih razmerah namreč ni pomembno biti lep, temveč zaščiten.

9. V prihodnjih dneh bomo torej distribuirali določeno število mask vsakemu gospodinjstvu v MO. Dotlej pa vas prosimo, da se po najboljših močeh znajdete in organizirate.

10. Za razumevanje in sodelovanje se vam zahvaljujemo in hkrati čestitamo, saj z upoštevanjem ukrepov ostajamo pri komaj osmih okuženih s koronavirusom, kar je pomemben dosežek skupnosti in kar kaže na dobro kombinacijo ukrepov v lokalni skupnosti in na nivoju države ter osveščenosti prebivalstva.

V boju proti Covid-19 mislimo izključno na vas, spoštovane občanke in občani! Zato si želimo, da ostanete doma. Hvala, ker to upoštevate. In hvala, ker to objavo delite, da bo dosegla čim več vaših prijateljev. Ker, kot nam, tudi vam ni vseeno zanje.

Dogodki