Tudi slovenjgraška bolnišnica pričakuje, da ji ne bo treba vračati dela sanacijskih sredstev

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec pričakuje, da ji, tako kot štirim drugim bolnišnicam, ne bo treba vrniti dela sanacijskih sredstev. Vlada je namreč v četrtek takšno odločitev sprejela za štiri bolnišnice, ne pa tudi za slovenjgraško. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za finance, še niso prejeli tožbe te bolnišnice v upravnem postopku.
bolnišnica slovenj gradec

“Ko oziroma če jo bomo prejeli, se bo skladno z ustaljenimi postopki do nje opredelila vlada,” so pojasnili na ministrstvu za finance.

Vlada je namreč v četrtek odpravila odločbe o vrnitvi sredstev za bolnišnice Trbovlje, Celje in Izola ter kranjsko porodnišnico. Pri odločitvi je sledila avtentični razlagi 7. člena zakona o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, ki jo je DZ sprejel 5. marca in v skladu s katero poraba sanacijskih sredstev ni časovno omejena.

Upravni spor v zvezi z vračanjem dela sanacijskih sredstev je, enako kot bolnišnice v Trbovljah, Kranju in Celju, 12. marca letos sprožila tudi slovenjgraška bolnišnica, ki pa v četrtkovi odločitvi vlade ni bila zajeta.

Kot kaže, je razlog ta, da ministrstvo za finance z upravnega sodišča še ni prejelo vložene tožbe slovenjgraške bolnišnice. Ta bi sicer po odločbi urada za nadzor proračuna morala v državni proračun vrniti dobrih 595.000 evrov, ker teh ni porabila do naknadno določenega presečnega datuma. “Vsekakor bomo vztrajali na enaki podlagi, torej na avtentični razlagi zakona, saj se bolnišnice v tem delu med sabo nismo razlikovale,” je za STA danes sporočila v. d. direktorice slovenjgraške bolnišnice Alenka Jezernik Skudnik.

Iz Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj, ki je v četrtkovi odločitvi vlade bila zajeta, je danes direktor Marko Breznik za STA sporočil, da trenutno še ne more odgovoriti na vprašanje, ali bodo sedaj umaknili upravni spor, ker se morajo glede tega še posvetovati z odvetniško pisarno, ki zastopa porodnišnico v tej zadevi. Kranjska porodnišnica bi sicer glede na odločbo morala v proračun vrniti dobrih 122.000 evrov.

V Splošni bolnišnici Celje, od katere je urad za nadzor proračuna zahteval vrnitev 924.000 evrov, so bili s četrtkovo odločitvijo vlade seznanjeni prek medijev. “Ko bomo dokument prejeli, bomo odločitev preučili in nato ustrezno ukrepali,” pa so na vprašanje, ali bodo zdaj umaknili upravni spor, za STA danes navedli v celjski bolnišnici.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.