Search
Close this search box.

Nekatere bolnišnice upravičene vračila dela sanacijskih sredstev. Kaj pa SB Slovenj Gradec?

Bolnišnicam Trbovlje, Celje in Izola ter kranjski porodnišnici ne bo treba v proračun vračati dela sanacijskih sredstev. Vlada je namreč sledila avtentični razlagi zakonodaje, ki jo je sprejel DZ in v skladu s katero poraba sanacijskih sredstev ni časovno omejena. Odločbe o vrnitvi sredstev je vlada odpravila.

Vlada je na včerajšnji seji odpravila odločbe urada za nadzor proračuna glede obveznosti vrnitve nenamensko porabljenih proračunskih sredstev in vladne odločbe glede zavrnjenih pritožb v primerih Splošne bolnišnice Trbovlje, Splošne bolnišnice Celje in Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Hkrati je vlada ugodila pritožbi Splošne bolnišnice Izola in odpravila odločbo istega urada o vrnitvi nenamensko porabljenih proračunskih sredstev.

Vlada je po pojasnilih ministrstva za finance pri svoji odločitvi sledila avtentični razlagi 7. člena zakona o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, ki jo je DZ sprejel 5. marca.

Po pojasnilih ministrstva za finance je avtentična razlaga zakonske določbe postala sestavni del zakona in velja od dneva, ko je začel veljati zakon. Na podlagi tega je tako vlada ugotovila, da prvotna odločitev organa prve ter druge stopnje ni bila skladna z avtentično razlago, zato je odločbe o vrnitvi sredstev odpravila.

Proračunski inšpektorji so petim od 15 bolnišnic, ki so konec novembra 2017 prejele skoraj 136 milijonov evrov za plačilo zapadlih neplačanih obveznosti do dobaviteljev in za plačilo posojil, naložilo vračilo skupaj 1,8 milijona evrov.

Splošne bolnišnice Trbovlje, Slovenj Gradec, Celje ter Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj so namreč plačevale račune s poznejšim datumom zapadlosti od 30. novembra 2017. To je dan, ko so bolnišnice prejele sredstva, medtem ko presečnega datuma v zakonu ni bilo in sta ga ministrstvo za zdravje in ministrstvo za finance določila leto in pol po sprejetju zakona.

Ker tudi po sprejemu avtentične razlage vlada odločb ni razveljavila, so omenjene štiri bolnišnice sprožile upravni spor. Med njimi torej tudi Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, ki pa v sporočilu za javnost glede današnje odločitve vlade ni zajeta. Kaj je razlog za to, ni znano, STA na pojasnila ministrstva za finance še čaka.

Proračunski inšpektorat je sicer nekaj dni pred potrditvijo avtentične razlage v DZ izdal še eno odločbo, in sicer izolski bolnišnici, ki bi morala iz istih razlogov v proračun prav tako vrniti del sredstev.

Dogodki