Search
Close this search box.

Tudi Slovenci se pridružujemo evropski kampanji Evropa bere

Ob 8. septembru, mednarodnem dnevu pismenosti in hkrati uradnem začetku drugega Nacionalnega meseca skupnega branja so organizatorji in pobudniki projekta včeraj v Klubu Cankarjevega doma pripravili novinarsko konferenco, na kateri so sodelovali dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Tanja Kerševan Smokvina, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, in Renata Zamida, direktorica Javne agencije RS za knjigo.

Ob tej priložnosti smo se tudi Slovenci pridružili široko zasnovani evropski kampanji Evropa bere, ki povezuje obstoječe bralne aktivnosti po vsej Evropi, z namenom dvigniti zavest o pomembnosti izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu. Po sodelujočih državah potuje velika knjiga Evropa bere, ki simbolizira vez med dejavnostmi in ima hkrati vlogo dnevnika in peticije.

FOTO: NMSB 2019

Knjigo je predal Daan Beeke, predstavnik nizozemske organizacije Stichting lezen in konzorcija EURead. V veliko knjigo Evropa bere so se vpisali dr. Pikalo, dr. Kerševan Smokvina in ga. Zamida. Na novinarski konferenci, ki je potekala med nacionalnim strokovnim posvetom Bralnega društva Slovenije, so podpisali naslednjo skupno izjavo, s katero so pozvali Evropsko unijo k podpori promocije branja: »V predlogu Nacionalne strategije za razvoj bralne pismenosti Republike Slovenije, ki je v postopku potrjevanja, smo v viziji med drugim zapisali, da se prebivalke in prebivalci Slovenije v vseh življenjskih obdobjih zavedamo pomena bralne pismenosti in bralne kulture ter branje doživljamo kot vrednoto, pomembno za osebnostno rast ter razvoj slovenske in mednarodne družbe znanja in kulture. Nacionalni mesec skupnega branja, ki ga kot partnerji podpiramo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo in Javna agencija za knjigo, sledi zastavljenim ciljem v naši strategiji. S tem nacionalnim projektom se pridružujemo kampanji Evropa bere, saj se zavedamo pomembnosti razvoja pismenosti in bralne kulture po vsej Evropi in želimo podpreti skupni cilj kampanje: dati vsakemu državljanu možnost postati bralec in polno sodelovati v naši evropski družbi.«

Skupaj z njimi pa sta se v imenu predstavnikov pobudnikov Nacionalnega meseca skupnega branja v veliko knjigo Evropa bere vpisala tudi Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, in mag. Savina Zwitter, predsednica Bralnega društva Slovenije.

MEDNARODNI DAN PISMENOSTI IN ZAČETEK NACIONALNEGA MESECA SKUPNEGA BRANJA 2019

Mednarodni dan pismenosti, ki ga obeležujemo vsako leto 8. septembra, je že drugo leto hkrati tudi uradni začetek Nacionalnega meseca skupnega branja ’19 (NMSB 2019). Trajal bo vse do 13. oktobra (do zaključka Tedna otroka®). Pobudniki in organizatorji Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, ki so se lani povezali v nacionalno mrežo za bralno kulturo in bralno pismenost, so si za cilj zadali dvigniti bralno kulturo in bralno pismenost vseh prebivalcev v Sloveniji, slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu. S projektom pa želijo opozoriti tudi na odlično mrežo splošnih knjižnic v Sloveniji, na vpliv domačih knjižnic na raven bralne pismenosti ter na pomen trdne založniške in knjigotrške mreže. Želijo si, da bi brale vse generacije, da bi si ljudje knjige izposojali in jih kupovali.

Cilj projekta je dvigniti bralno kulturo in bralno pismenost vseh prebivalcev v Sloveniji, slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu.

Projekt so skupaj z Andragoškim centrom Slovenije, Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO in Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov tudi letos podprli Ministrstvo RS za kulturo, Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport ter Javna agencija RS za knjigo. Njegov pomen pa je prepoznal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je prevzel častno pokroviteljstvo nad projektom.

BESEDILO: NMSB 2019

Dogodki