Tudi obiskovalci v bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih ne bodo več potrebovali pogoja PCT. Ponekod še vedno obvezna uporaba zaščitnih mask

Vlada je na današnji seji izdala Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo Covid-19, s katerim se pogoj PCT ukinja v vseh zdravstvenih in socialnovarstvenih dejavnostih.

Vlada je na današnji redni seji sprejela odločitev, da pogoja PCT ni več potrebno izpolnjevati:

  • uporabnikom in obiskovalcem storitev bolnišnic;
  • uporabnikom in obiskovalcem izvajalcev zdravstvene dejavnosti v okviru mreže javne zdravstvene službe, ki izvajajo nastanitev;
  • uporabnikom in obiskovalcem storitev izvajalcev socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev.

Pogoj PCT se torej popolnoma ukinja v vseh zdravstvenih in socialno varstvenih dejavnostih. V skladu s priporočili strokovne skupine pa ostaja obvezna uporaba zaščitnih mask (tipa II ali IIR, tipa FFP2 ali FFP3) pri gibanju in zadrževanju v zaprtih prostorih izvajalcev zdravstvene dejavnosti in izvajalcev socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev. Prav tako v slednjih ostaja tudi ukrep obveznega razkuževanja rok. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Vlada je sicer epidemiološke ukrepe sprostila že na sobotni dopisni seji. Zaposlenim v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva tako od nedelje ni treba izpolnjevati pogoja PCT, v lekarnah pa ni več obvezna uporaba zaščitnih mask.

Vir: Vlada RS, STA