Search
Close this search box.

Tudi na Ravnah na Koroškem bodo organizirali brezplačne prevoze za starejše in invalide

Brezplačni prevozi starejšim od 65 let bodo kmalu omogočeni tudi na Ravnah na Koroškem, pozabili pa niso niti na najbolj ranljivo skupino, poskrbljeno bo tudi za invalide.

V Občini Ravne na Koroškem že obstajajo brezplačni javni prevozi za starejše na relaciji Kotlje – Ravne na Koroškem – Prevalje, sedaj pa bodo, tako kot v Slovenj Gradcu, tudi na Ravnah preko zavoda Sopotniki omogočeni brezplačni prevozi z avtomobilom starejšim nad 65 let, vozilo pa bo prirejeno tudi za invalide. Kdaj bodo prevozi omogočeni, še ni znano.

Na 4. redni seji Občine Ravne na Koroškem, ki je potekala 20. 3. 2019, so svetniki govorili o brezplačnih prevozih, ki jih občina Ravne na Koroškem namerava nuditi starejšim od 65 let in invalidom. V projektu “brezplačni prevozi za starejše in gibalno ovirane občane”, kot so ga poimenovali, bo Medgeneracijski center in Društvo upokojencev Ravne na Koroškem skrbel za prevoze starejših, ki so sedaj, zaradi oddaljenosti do mesta ali pomanjkanja pomoči svojcev, težje izvedljivi. V občini Ravne na Koroškem želijo z brezplačnimi prevozi omogočiti prevoz na nujne storitve, kot so obisk v bolnišnici ali pregled pri zdravniku, če pa bo vozilo na voljo, pa tudi na druge aktivnosti.

Starejšim in gibalno oviranim želijo, po besedah Darje Čepin, omogočiti več mobilnosti, hkrati pa želijo preprečiti ali prekiniti njihovo izoliranost in osamljenost iz predvsem manjših, odročnejših krajev, kjer zaradi oddaljenosti, odsotnosti avtomobila in slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo svojih domov in se tudi ne morejo aktivno vključevati v družbeno življenje. Z brezplačnimi prevozi jim, kot je povedala, želijo omogočiti, da se bodo lahko udeleževali kulturnih dogodkov, obiskali zdravnika, lekarno, bolnišnico, fizioterapijo, tudi trgovino. Tako bodo lahko samostojno in brez skrbi opravljali nujna opravila, in tudi spletali nova poznanstva in prijateljstva in ohranjajo družbene stike s širšo okolico.

Podžupan občine Ravne na Koroškem, Aljaž Verhovnik je povedal: “Kot predsednik sveta za invalide, ki deluje pri Občini Ravne, bi želel podpreti to investicijo. Zdi se mi, da je to pomembna nadgradnja tega certifikata “Invalidom prijazna občina”, ki ga imamo že kar nekaj časa kot ena izmed prvih občin na Koroškem. In če smo zdaj omogočali brezplačne prevoze za upokojence v okviru teh linijskih povezav na relaciji Kotlje – Ravne – Prevalje, je to nadgradnja tega, da bodo starejši občani z nakupom tega avtomobila še bolj mobilni. Mislim, da na takšen način samo še dodatno krepimo ta certifikat, da smo res kot lokalna skupnost tudi invalidom kot neki najranljivejši skupini v našo lokalni skupnosti prijazni.”

“To je zelo potrebna investicija.” – ga. Marijana Kamnik, Odbor za zdravstveno in socialno varstvo

Svetnica Mojca Erjavec je dodala, da podpirajo pobudo, saj so se zanjo zavzemali tudi sami. Je pa, po njenih besedah, potrebno razmisliti o ljudeh, ki so pod pragom revščine in so bolj socialno izključeni, ter tudi na tiste, ki nimajo telefona, da bi prevoz lahko poklicali.

“Prepričan sem, da bo zadeva dobra.” – g. Milan Škafar

Svetnik Milan Škafar opozarja, da z enim avtomobilom ne bodo mogli narediti čudežev. Zaradi tega je, po njegovem mnenju, zelo pomembno, da bodo ta pravilnik, ki ga bodo sprejeli, dodelali na tak način, da bo čim manj krivic. To je, kot pravi, zapisano invalidom in starejšim. “Zadeva je dobra, prava, tu bo treba vključiti veliko prostovoljcev, ker s tem, ki bo polovično zaposlen, prav gotovo ne bo možno narediti vsega. Prepričan sem, da bo zadeva dobra. Treba je povedati, da s tem avtomobilom vsega ne bomo mogli narediti, mogoče se bo tudi komu nehote naredila krivica. Sorodstvene vezi bodo morali še zmeraj odigrati svojo zgodbo, tisti, ki pa resnično ne morejo, se bodo pa morali tudi vnaprej prijaviti,” še doda.

Župan občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen

“V tem projektu se bo kupilo novo vozilo, ki bo prilagojeno prevozu starejšim in invalidom, torej z rampo, s katero se lahko brez ovir vkrcajo. Dejstvo je, da eno vozilo seveda ne bo zadostilo vseh potreb, to je vozilo, ki se lahko vozi 10 ur na dan, vemo pa, da je že starejših od 65 let 2000 ljudi, in seveda 2000 ljudi teoretično vozit z enim vozilom je nemogoče, zato je bila debata o tem, kako se bo to določalo. Obrazložitev je bila, da se bo sprejel pravilnik o teh prevozih, kako lahko kdo pride do tega, torej da ga to vozilo na brezplačen način pripelje in bodo seveda tam navedene prioritetne vsebine, kjer gre za javne storitve, zdravstvene storitve. Ne bo prioriteta obisk gledališča oziroma najbrž kaj komercialnega, ampak seveda, kar je nujno za ljudi, ker dejstvo je, da če se bo nekdo peljal v bolnišnico v Slovenj Gradec, bo vozilo najmanj tri ure zasedeno in v tistih treh urah si bo nekdo moral drugače urediti prevoz, tako da tu neke zadovoljitve vseh potreb ne bo. To bomo skušali urediti z nekim pravilnikom,” pa je povedal župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen.

Brezplačni prevozi starejšim od 65 let bodo kmalu omogočeni tudi na Ravnah na Koroškem, pozabili pa niso niti na najbolj ranljivo skupino, poskrbljeno bo tudi za invalide.