Tudi na Prevaljah se morda obeta postavitev grbinastega kolesarskega poligona

Slovenska industrija jekla, družba SIJ Acroni, Olimpijski komite Slovenije, podjetje Batt Crew in društvo Dejmo so sklenili partnerstvo, v okviru katerega bodo do leta 2022 zgradili pet trajnostnih grbinastih športnih poligonov iz žlindre, so sporočili iz OKS.

Gre za edinstven projekt, ki omogoča trajnostno rabo žlindre, stranskega proizvoda jeklarske industrije, ki obenem zmanjšuje rabo naravnih virov. Na OKS poudarjajo, da partnerstvo sledi sodobnim načelom krožnega gospodarstva.

Dolgoročni izziv partnerjev je zgraditi grbinasti kolesarski poligon v vsaki slovenski občini. Do leta 2022 jih bodo na zemljevid dodali pet, za katere bodo uporabili skoraj 10.000 ton žlindre, iz katere bodo zgradili grbine in zavoje ter uredili drenažo.

Skupina SIJ s tem nadgrajuje sodelovanje z Olimpijskim komitejem Slovenije, saj so doslej uredili že 20 jeklenih poligonov za vadbo na prostem.

V zvezi s postavitvijo kolesarskih grbinastih poligonov najbolj intenzivna pogajanja trenutno potekajo z občinama Jesenice in Prevalje, interes so izrazili tudi v Kopru in Novem mestu.

Pri gradnji kolesarskih poligonov gre morda za najbolj atraktivno rabo žlindre za splošno javnost. Žlindra se sicer uspešno uporablja tudi za gradnjo cest, trajnostnih morskih nasipov, pa tudi kot dodatek za hidravlične materiale in celo za gnojila.

Preberite še: Janja Garnbret postala ambasadorka jeklenega športnega poligona v Slovenj Gradcu

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun