Search
Close this search box.

Tudi jeseni moramo biti pozorni na močerade

V deževnih jesenskih dneh je veliko močeradov, ki pa so lahko za našega psa nevarni. Kosmatinci so sicer večinoma do močeradov previdni, saj jih opozorilne barve opozarjajo na nevarnost. A vseeno moramo biti mi pozorni na našega psa.

Močeradi so prekriti s strupeno sluzjo, s katero se branijo pred plenilci kot so ježi, lisice in ptice plenilke. Strup sicer pršijo le takrat, ko se počutijo ogrožene. Psi po večini previdni do močeradov, saj jih svarilne barve opozarjajo na nevarnost. Kljub temu pa verjetnosti, da vanj ne bo ugriznil, zaradi prevelike radovednosti naših štirinožnih prijateljev, ne moremo zanesljivo izključiti, zato je potrebno, da smo pazljivi.

Močeradov strup je lahko za psa usoden:

V veterinarskih ambulantah vsako leto oskrbijo veliko število psov, ki so zastrupljeni zaradi ugriza v močerada. Ker je močeradov strup za štirinožce pogosto usoden, morajo biti skrbniki psov še posebej pozorni, saj jih je prav v deževnem času še posebej veliko. Posledice ugriza v močerada so zelo resne in hude. Potrebna je takojšnja veterinarska pomoč, ki pa je žal pogosto tudi neuspešna. Če posumite, da je pes ugriznil v močerada, mu nemudoma sperite gobec z vodo in ga takoj odpeljite k veterinarju.

Pes se z močeradovim strupom zastrupi, če vanj ugrizne. Močerad ima namreč zaušesne žleze, iz katerih izloča posebno strupeno snov, ki se skozi ustno sluznico vsrka v organizem in takoj preide v kri. Znaki zastrupitve se pokažejo že v nekaj minutah z drgetanjem, izločanjem penaste sline, včasih tudi s hudimi krči, pri čemer lahko pes zapade v šok in pogine zaradi zadušitve. Smrt lahko nastopi tudi že v eni sami uri.

Nevarnosti drugih živali v jesenskem času:

Tudi jeseni so še vedno velika nadloga klopi in bolhe. Bolezni, ki jih povzročajo klopi je običajno težko zdraviti. Velikokrat lahko ogrozijo življenje ali pa pustijo posledice za vse življenje. Priporočljivo je, da svoje kosmatince tudi v jesenskih mesecih ustrezno zaščitimo. Na voljo so številna sredstva v obliki pršil, ampul, ovratnic, šamponov, ki zmanjšajo invazije s temi paraziti. Nobeno sredstvo pa ne daje sto odstotne zaščite, zato je priporočljivo, da živali redno pregledujemo in odstranjujemo najdene zajedavce brez stiskanja.

Kače se v jesenskem času pripravljajo na zimsko spanje in lahko nanje naletimo kjerkoli v naravi. Zato je potrebna dodatna previdnost, da ne pride do ugriza kač.

Na kaj vse še moramo biti pozorni, predvsem v jesenskem času pa si preberite: Psi in nevarnosti na katere moramo biti pozorni v jesenskem času

VIR: Pes moj prijatelj

Dogodki