Search
Close this search box.

Tranzitni potniki v Slovenijo brez karantene in pogoja PCT le še do 22. avgusta

V skladu z včerajšnjo odločitvijo vlade tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, le še do 22. avgusta ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Če se bodo želeli izogniti napotitvi v karanteno, bodo morali odtlej predložiti ustrezno dokazilo.

Dokazila PCT

Brez napotitve v 10-dnevno karanteno na domu lahko v Slovenijo vstopi oseba, ki izpolnjuje pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. Ta dokazila določa odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Pet izjem brez karantene in pogoja PCT

Določenih je pet izjem za vstop brez napotitve v karanteno in dokazil o PCT.

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu in dokazil o PCT dovoli:

  1. osebi, ki opravlja naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapusti v 12 urah po prehodu meje. Oseba se mora ob prehodu meje izkazati s »Spričevalom za delavce v sektorju mednarodnega prevoza« iz Priloge 3 Sporočila Komisije o izvajanju zelenih voznih pasov iz Smernic glede ukrepov za upravljanje meja za zaščito zdravja in zagotovitev razpoložljivosti blaga in bistvenih storitev (UL C št. 96 z dne 24. 3. 2020, str. 1) ali z drugo ustrezno listino, iz katere je mogoče razbrati, da jo je napotil delodajalec;
  2. otroku, ki še ni dopolnil 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Slovenijo, ali v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo;
  3. dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najpozneje v desetih urah po prehodu meje. Izjema velja tudi za ožje družinske člane posameznika in druge osebe, ki imajo s posameznikom na istem naslovu prijavljeno prebivališče, kadar potujejo skupaj;
  4. čezmejnemu delovnemu migrantu, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali drugi državi schengenskega območja in ki ima prebivališče v razdalji največ 10 km zračne črte od skupne mejne črte Republike Slovenije in sosednje države, in se vrača v petih dneh po prehodu meje;
  5. osebi brez prebivališča v Sloveniji, ki potuje v tranzitu čez Slovenijo in zapusti dražvo v najkrajšem času oziroma najpozneje v 12 urah po vstopu.

Glede zadnje izjeme velja, da če v Slovenijo vstopa oseba s prebivališčem v Sloveniji, ne gre za tranzit, ampak za vstop z namenom oditi domov. Ta izjema je začasna, veljala bo do 22. avgusta 2021. Od 23. avgusta pa tranzit brez predložitve dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT ne bo več mogoč.

Pri tem naj spomnimo, da je vlada na sinočnji dopisni seji izdala več odlokov za zajezitev širjenja covida-19. Novosti med drugim prinašajo ponovno uvedbo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Za taksiste bo test PCR veljal 72, hitri test pa 48 ur. Več o novih pravilih najdete TUKAJ.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Dogodki

V skladu z včerajšnjo odločitvijo vlade tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, le še do 22. avgusta ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Če se bodo želeli izogniti napotitvi v karanteno, bodo morali odtlej predložiti ustrezno dokazilo.