Search
Close this search box.

Trajne in estetsko dovršene rešitve ograj so trend prihodnosti

Ograje so zelo priljubljen element vsakega doma. Ne glede na to, ali jih montiramo na balkon, teraso ali za ograditev vrta, ni vseeno, kakšno izberemo. Danes si kupci ograj z njeno postavitvijo želijo predvsem varnosti, kaj pa lahko od ograj pričakujemo v prihodnosti?

Očitno je, da se trend ograjnih sistemov neprestano spreminja. Danes kupci pri izbiri ograje najpogosteje v ospredje postavljajo varnost in zasebnost. Ograja je tisti element doma, ki preprečuje vstopanje na zasebno lastnino, hkrati pa zagotavlja zasebnost pred nezaželenimi pogledi mimoidočih.

Že danes pa je opaziti, da se trend ograj spreminja. V prihodnosti lahko pričakujemo večji poudarek na trajnosti in vzdržljivosti ograj ter njihovi estetski dovršenosti.

Izbira ustreznega materiala pripomore k večji vzdržljivosti ograj

Mnogo je ljudi, ki se za nakup ograje odloči praktično čez noč in temu segmentu ne posvečajo veliko svoje pozornosti. Toda večina teh kupcev po nekaj letih spozna, da na njihovem vrtu, terasi ali balkonu ni vse tako rožnato.

Poceni ograje in neprimerno izbrani materiali običajno ne zdržijo prav dolgo. Posledica tega je, da običajno že po nekaj ostrih zimah in vročih poletjih ograja počasi propada. In mnogi na tem mestu ugotovijo, da bi dvorišče izgledalo veliko lepše brez ograje.

In kako se temu izogniti?

Dolgotrajnost in vzdržljivost ograje je trend, ki ga lahko popolnoma upravičeno pričakujemo v prihodnosti. Ljudje ne bodo iskali rešitev za 5 let, ampak si bodo želeli ograje, ki jim bo dolgo služila. Pri tem pa je ključnega pomena izbira ustrezne ograje in njena kakovost. Med najbolj dolgotrajne ograje uvrščamo ograje iz vinila oziroma plastike, kovinske ograje in ograje iz aluminija.

Ograje iz aluminija so se s tega vidika izkazale za odlično rešitev, saj ponujajo številne prednosti:

  • čeprav je aluminij lahek material, pa je tudi izjemno močan, zato so aluminijaste ograje izjemno odporne na udarce in druge mehanske poškodbe;
  • poleg tega pa se aluminijaste ograje odlično zoperstavijo tudi zunanjim dejavnikom, kot so na primer vlaga, UV žarki, sneg ali veter;
  • aluminijaste ograje so odporne proti rjavenju in koroziji. Če se odločite za ograjo iz aluminija, se lahko poslovite od njenega brušenja, barvanja in lakiranja;
  • za aluminijaste ograje je značilno, da ne zbledijo, ne gnijejo in ohranjajo svoj videz več desetletij;
  • vzdrževanje aluminijaste ograje je izjemno enostavno, zato ste lahko prepričani v to, da bo alu ograja še dolgo krasila vaš vrt, balkon ali teraso.

Estetska dovršenost ograj postaja pomemben segment zunanje ureditve doma

Čeprav je trajnost ograje pri njeni izbiri običajno ključnega pomena, pa ne moremo mimo njenega vizualnega izgleda. Dejstvo je, da so ograje postale vse bolj pomemben arhitekturni dodatek vsakega doma in pomemben element zunanje ureditve vrta, zato ljudje temu posvečajo vedno več svoje pozornosti.

Pestra ponudba materialov je veliko prispevala tudi k barvitosti ograj. Včasih sta na področju ograj prevladovali le bela in rjava barva, v zadnjih letih pa so postale izjemno priljubljen slog predvsem barvite dvoriščne in balkonske ograje v različnih slogih. Vendar pa je potrebno upoštevati, da nam vsi materiali ograj ne ponujajo enakih možnosti oblikovanja.

  • Estetsko dovršenost ograj in njihovo usklajenost z videzom doma in okolice boste najbolje dosegli z izbiro ograje iz aluminija. Aluminijaste ograje vam bolj kot katerekoli druge ograje ponujajo neskončne možnosti oblikovanja.
  • Na voljo so vam v različnih stilih in barvah, med katerimi prevladujejo črna, bela, siva in opečnata. Te se odlično podajo k vsem slogom gradnje, od tradicionalne do moderne.
  • Kupci lahko izbirajo med vertikalnimi in horizontalnimi postavitvami letvic z elegantnimi linijami, kar bistveno pripomore k njenemu končnemu izgledu.
  • Na voljo so vam številni dodatki in zaključki, ki popestrijo njihov izgled.
  • Glede na svoje potrebe in želje si lahko izberete višino ograje, postavitev vrat in še mnogo drugega.

Nikoli ne pozabite na kakovost!

Razumljivo je, da si vsakdo želi imeti najlepšo ograjo, ki bo vrsto let vzbujala zavist pri sosedih in mimoidočih. Ob tem pa ne smete pozabiti tudi na njeno vzdrževanje in izbiro kakovostnih ter recikliranih materialov.

Vse bolj postaja jasno, da lahko v prihodnosti pričakujemo ograje, ki so izdelane iz okolju prijaznih materialov, hkrati pa ne bodo vzele veliko časa za njihovo vzdrževanje. Nikakor pa ne pozabite tudi na kakovost izdelave – od nje je v veliki meri odvisno to, kako bo naša ograja izgledala danes ali pa čez 10 ali 20 let.

Dogodki

Ograje so zelo priljubljen element vsakega doma. Ne glede na to, ali jih montiramo na balkon, teraso ali za ograditev vrta, ni vseeno, kakšno izberemo. Danes si kupci ograj z njeno postavitvijo želijo predvsem varnosti, kaj pa lahko od ograj pričakujemo v prihodnosti?