Tradicionalne slovesnosti ob letošnji 102. obletnici smrti Franja Malgaja na Dobrijah ne bo

Tradicionalne slovesnosti ob letošnji 102. obletnici smrti Franja Malgaja na Dobrijah ne bo, delegacije pa se bodo pri spomeniku poklonile Franju Malgaju.
IMG_4218

Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj obvešča, da tradicionalne slovesnosti ob letošnji 102. obletnici smrti Franja Malgaja na Dobrijah ne bo mogoče organizirati. Namesto tega se bodo delegacije njihovega društva, Občine Ravne na Koroškem in Zveze društev “General Maister” v četrtek ob 11h, v spremstvu Garde Slovenske vojske pri spomeniku na Dobrijah, poklonile Franju Malgaju.

Ob tem dodajajo, da bo dogodek izveden v skladu s predpisi NIJZ.

Bo pa letošnja slovesnost pripravljena virtualno in jo bodo v sodelovanju s Televizijo Uršlja predvajali v petek, 7. maja 2021, ob 20. uri. Slovesnost si boste lahko ogledali tudi preko Facebook profila Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj.

Franjo Malgaj je bil mož, poln poguma, ponosa, ugleda in spoštovanja. Bil je praporščak in poročnik, ki je znal ceniti življenje in hkrati biti predrzen. Rodil se je 10 novembra 1984 v Hruševcu pri Šentjurju, umrl pa je 6. maja 1919 pri Tolstem vrhu pri tedanjem Guštanju. Za svoje delo je dobil zlato medaljo za hrabrost, eno izmed nepomembnejših vojnih priznanj za nižje častnike takrat avstro-ogrske vojske. Ob razpadu Avstro-ogrske je Malgaj v Celju zbral prostovoljce, ter z njimi 6. novembra 1918 odšel na Koroško in osvobodil vse kraje v Mežiški dolini, osvobodil pa je tudi Velikovec. Pod njegovim vodstvom so bili odbiti neuspeli vsi poskusi ponovnega zavzema teh mest. 6. maja je medtem, ko je želel čim bolje videti sovražne premike, splezal na drevo pri Tolstem vrhu. Ob sestopu iz drevesa je tragično preminil. Država SHS mu je za njegova vojaška dejanja na Koroškem po njegovi smrti dodelila Karađorđevo zvezdo z meči 4. stopnje in s tem tudi častni naziv viteza.

VIR: KDD Franjo Malgaj

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.