Search
Close this search box.

Tradicionalen Elizabetin sejem v Slovenj Gradcu ponovno postregel s pestro ponudbo

Sejem bil je živ. Rek, ki zagotovo drži za Elizabetin sejem v Slovenj Gradcu, ki je tudi letos še kako popestril dogajanje v mestu.

V Slovenj Gradcu se sejmi prirejajo že vse od srednjega veka, ko so bile okrog leta 1251 mestu podeljene trške pravice, nato pa leta 1267 še mestne. Sejemska tradicija se je ohranila vse do danes.

Tradicionalno se prirejajo trije splošni, t. i. kramarski sejmi (Jožefov, Pankracijev in Elizabetin). Sejem z najdaljšo tradicijo in zadnja leta tudi najbolj množičen je prav Elizabetin sejem. Nekoč je trajal kar 28 dni, danes pa tako kot večina ostalih sejmov samo en dan.

Danes, v petek, 17. novembra 2023, poteka v mestnem jedru že vse od jutra Elizabetin sejem, ki prav vsako leto privabi v mesto veliko število ljudi, saj so sejmi tudi odlična priložnost za druženje.

Naključno obiskovalko, gospo Marijo, smo povprašali kaj sejem pomeni njej in ali se ga pogosto udeleži? “Če se le da in mi zdravje dopušča rada grem. Že včasih sem hodila. Dan sejma je bil vselej poseben dan, ko smo šli v mesto in si privoščili tudi kaj dobrega za pojest. Kaj takšnega kar nam ni bilo na voljo vsak dan. Sem vesela, da se stari običaji in tradicija ohranja. Zdaj jih imam že 85, ne vem, če bom drugo leto še lahko prišla.”

Na sejmu sodelujejo razstavljalci in prodajalci iz cele Slovenije ter tudi iz tujine, vse več ‘kramarjev’ pa prihaja iz Slovenj Gradca in ostalih koroških krajev. Številne stojnice ponujajo raznovrstno blago široke potrošnje, izdelke domačih in umetnostnih obrti, kulinarično ponudbo ter kmečke pridelke.

Današnji dan je tudi s soncem obsijan in res odlična priložnost, da se sprehodite skozi mesto. Vabljeni vse do poznih popoldanskih ur.

Dogodki

Sejem bil je živ. Rek, ki zagotovo drži za Elizabetin sejem v Slovenj Gradcu, ki je tudi letos še kako popestril dogajanje v mestu.