Search
Close this search box.

Tožilstvo zavrglo ovadbo zoper predsednika stranke Resni.ca Stevanovića

Okrožno državno tožilstvo v Kranju je zavrglo kazensko ovadbo zoper predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića, ki jo je policija podala zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju, so sporočili iz omenjene stranke. Stevanović je prepričan, da je bil med protesti 5. oktobra pridržan nezakonito, zato napoveduje tožbe.

Med protestnim shodom 5. oktobra lani, ki se je sprevrgel v nasilje, policija pa je uporabila veliko prisilnih sredstev, so tri osebe pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Med njimi sta bila glasbenik Zlatan Čordić, ki je imel pred tem govor na shodu, ter predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki je pozival na shode.

Zoper Stevanovića, ki se je tedaj sam zglasil na policiji, so odredili policijsko pridržanje, na njegovem domu in v prostorih stranke Resni.ca pa opravili hišne preiskave. Generalna policijska uprava je zoper njega podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju.

Okrožna državna tožilka pa je 24. decembra kazensko ovadbo zavrgla. Kot so prepričani v stranki Resni.ca, to dokazuje, da je bil Stevanović pridržan protizakonito, prav tako pa so bile protizakonito opravljene hišne preiskave.

Policija je bila po njihovih navedbah že pred prijetjem Stevanovića seznanjena z dokumentom tožilstva, ki je opozarjal na to, da ni storil nobenega kaznivega dejanja. Policija, vodena s strani vlade, je bila torej seznanjena, da ni nobenih elementov kaznivega dejanja, pa je kljub temu zoper Stevanovića po odredbi notranjega ministra Aleša Hojsa in predsednika vlade Janeza Janše pompozno odredila pridržanje, ki je trajalo kar 47 ur, opravljala hišne preiskave pred TV kamerami in zasegla vso računalniško opremo, zapiske in ostalo, kar ni imelo nobene zveze s protesti,” so v stranki zapisali v sporočilu za javnost.

Gre za prvo politično obračunavanje preko represivnih aparatov z določenim politikom in stranko v zgodovini Slovenije,” so še zapisali in dodali, da je Stevanović tudi prvi človek, ki je bil osumljen tega kaznivega dejanja. Ker je Stevanović prepričan, da so bili pridržanje in hišne preiskave nezakoniti, je napovedal tožbe, ki jih bo vložil sedaj, ko je postopek zoper njega ustavljen.Treba bo ugotoviti tudi osebno odgovornost vpletenih, če ne prej, po volitvah,” so še zapisali.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Roska
Roska
2 let nazaj

Tole mi diši po zelo, zelo nestrokovni tožilski stroki, če se zavrže KO, čeprav predvidevam, da je tožba vsebovala vse formalne podatke, ki jih vloga mora imeti. Namreč zgolj če vloga vseh predpisanih podatkov nima, se lahko zavrže, sicer se pa mora obravnavati !!! Pričakujem pritožbe na takšne odločitve in sicer iz vseh pritožbenih razlogov !!!

Na tak način, ko tožba ni imela vseh podatkov je bila na primer Janševa v zadevi Patria. Tu bi moralo pa res tožilstvo zavreči tožbo takoj v začetku.

Zato, srčno upam, da so tisti, ki so to tožbo vložili, poskrbeli za to, da je imela tožbe vse podatke, ki jih mora imeti in da bodo pristojni tukaj vložili pritožbo zoper takšno postopanje tožilstva, kajti odločitev ali je kriv ali ne, se mora ugotoviti tekom postopka, ne pa takole arbitrarno v naprej jemat pravico v svoje roke, še manj pa za nazaj in naprej to celo napovedovati.

Zato če je kdo upravičen do odškodnine je to država, kateri predlagam, da jo usmeri tudi zoper tistega tožilca ali tožilko, ki je tožbo povsem nestrokovno in protipravno zavrgla,

Okrožno državno tožilstvo v Kranju je zavrglo kazensko ovadbo zoper predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića, ki jo je policija podala zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju, so sporočili iz omenjene stranke. Stevanović je prepričan, da je bil med protesti 5. oktobra pridržan nezakonito, zato napoveduje tožbe.