Search
Close this search box.

Na torkovem protestu več poškodovanih, Stevanović pridržan zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju

Na torkovih protestih v Ljubljani so policisti trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja, še 22 pa so jih pridržali v času trajanja shoda. Po dosedanjih podatkih policije sta dve osebi potrebovali zdravniško pomoč zaradi vdihavanja plina, šest policistov pa naj bi bilo lažje poškodovanih.

Po podatkih Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je njihova reševalna služba zaradi protestov imela v torek štiri intervencije. Ena poškodovana oseba je zaradi lažjega pretresa možganov čez noč ostala na opazovanju in bo danes predvidoma odšla domov. Oskrbeli so še dve lažji poškodbi, eno zaradi solzivca in drugo zaradi nezgode med kolesarjem in pešcem, v enem primeru pa zdravniška pomoč ni bila potrebna, so sporočili.

Policisti tudi nadaljujejo z zbiranjem obvestil o dogodku v smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj, prav tako obravnavajo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, med drugim so bila poškodovana službena vozila policije, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Kot so še povzeli torkovo dogajanje, so policisti izvajali naloge varovanja najvišjih tujih predstavnikov držav ter na območju centra Ljubljane tudi neprijavljenega shoda, ki se je začel okoli 15. ure in je potekal najprej na Trgu republike, kjer se je zbralo okoli 3000 ljudi.

Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, specialna enota, letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito.

Nekaj pred 17. uro so udeleženci shoda v Ljubljani odšli v smeri Slovenske ceste, shodu pa se je pridružilo še več ljudi. Policisti so jih večkrat pozvali, naj ne ogrožajo varnosti prometa in jih poskušali zaustaviti, ker pa niso upoštevali ukazov, je bil shod razpuščen.

Vendar protestniki tudi po tem niso upoštevali ukazov in so še naprej huje in množično kršili javni red, med drugim so v policiste in vozila policije metali razne predmete ter se kljub izrečenim ukazom niso razšli. Policisti so zato na Slovenski cesti uporabili prisilna sredstva, in sicer vodni curek in plinska sredstva.

Policisti so udeležence vseskozi pozivali, naj se razidejo, večina je to tudi upoštevala. Del protestnikov pa se je vrnil na Trg republike, nato pa odšel v smeri Tržaške ceste ter nazaj proti Celovški cesti. Pri tem so na železniškem nadvozu ogrožali tudi varnost železniškega prometa, promet pa je bil zaradi zagotovitve varnosti ustavljen, potek torkovega dogajanja še pojasnjujejo na GPU.

Po njihovih navedbah so se okoli 19.30 na območju centra Ljubljane zadrževale še manjše skupine oseb, ki so kršile javni red, med drugim so proti policistom metale različne predmete. Nekaj pred 21. uro so policisti vzpostavili javni red, množico pa razgnali. Za to so večkrat uporabili prisilna sredstva zoper množico, in sicer vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse.

Policisti so trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javni red in mir in še nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Za čas trajanja shoda so v skladu z zakonom o nalogah in pooblastilih policije pridržali 22 oseb. Med pridržanimi sta bila tudi glasbenik Zlatan Čordić, ki je imel pred tem govor na shodu, ter predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki v zadnjih tednih poziva na shode. Kot so sporočili iz omenjene stranke, je Stevanović pridržan zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju.

Kot so še dodali na GPU, varovanje vrha EU-Zahodni Balkan poteka v skladu s predvidenim načrtom, policisti so zagotovili varnost varovanim osebam, varovane kolone so z manjšimi prilagoditvami potovale po predvidenih trasah.

Generalni direktor policije Anton Olaj pa je pohvalil policiste za uspešno izvedbo policijskih nalog, so še zapisali.

Dogodki

Na torkovih protestih v Ljubljani so policisti trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja, še 22 pa so jih pridržali v času trajanja shoda. Po dosedanjih podatkih policije sta dve osebi potrebovali zdravniško pomoč zaradi vdihavanja plina, šest policistov pa naj bi bilo lažje poškodovanih.