Search
Close this search box.

Tonin: Slovenija pošilja Ukrajini puške, čelade in strelivo. Jelinčič kritičen. Ministrstvo za delo pripravilo 80 nastanitev za begunske otroke

Slovenija bo Ukrajini namenila vojaško pomoč v obliki pušk, streliva in čelad, je danes dejal minister za obrambo Matej Tonin. O količinah minister ni želel govoriti, je pa pojasnil, da je Slovenija to pomoč že odposlala.

Kot je dejal, v skladu z dogovorom med ministri sedemindvajseterice ne želi govoriti o konkretnih številkah. “Ne bi bilo pametno vse te številke razkrivati,” je povedal po današnjem neformalnem virtualnem zasedanju obrambnih ministrov EU.

Kot je pojasnil prek video povezave za slovenske dopisnike v Bruslju, je ta pošiljka vojaške pomoči za Ukrajino “iz Slovenije že bila odpremljena z več letali”.

Evropska unija je sklenila, da bo v pomoč Ukrajini v boju proti ruski invaziji prvič financirala nakup in dostavo orožja napadeni državi. Zunanji ministri unije so se tako na nedeljskem zasedanju dogovorili, da bo EU za nakup in dostavo orožja Ukrajini namenila 450 milijonov evrov.

Poleg tega bo EU prispevala 50 milijonov evrov za pomoč ukrajinski vojski z neubojnimi sredstvi, na primer z gorivom in nujno medicinsko opremo.

O tem so danes razpravljali obrambni ministri EU, da bi uskladili nadaljnje korake, tudi dejansko dostavo ukrajinski vojski.

Tonin pa je danes v Ljubljani skupaj z ekipo ministrov in vodstvom stranke predstavil tudi nekaj iniciativ za pomoč v vojni prizadetim prebivalcem Ukrajine.

»V Ukrajini se odloča o evropski prihodnosti. Putin se ne boji Nata, ampak vrednot, ki jih ta predstavlja. Ukrajina potrebuje našo pomoč, naša moralna dolžnost pa je, da se na ta klic odzovemo in po najboljših močeh pomagamo. Pomagali bomo z materialnimi in finančnimi sredstvi ter tudi vojaško pomočjo. Pomemben pa je tudi humanitarni vidik. V NSi bomo pozvali svoje člane in simpatizerje, da po svojih močeh humanitarno pomagajo,« je v izjavi za javnost ob stojnici za Prešernovem trgu dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Poudaril je, da bodo na ministrstvu za obrambo skupaj s Civilno zaščito organizirali prostor, kamor bodo lahko ljudje prinašali humanitarno pomoč za Ukrajince. Civilna zaščita pa bo zagotovila logistiko za prevoz te pomoči v Ukrajino ali pa v države, ki sprejemajo ukrajinske begunce.

»Ustanovljena je skupina za sprejem beguncev, v kateri so tudi predstavniki ministrstva za obrambo. Urejamo vse potrebno za sprejem morebitnih beguncev. « je še dodal minister Tonin.

Na novico, da bo EU z orožjem pomagala Ukrajini, pa se je včeraj odzval Zmago Jelinčič (SNS). Na Twitterju je zapisal: »EU bo pošiljala orožje v Ukrajino. Pa kaj je nora! Ali bo tudi Slovenija sodelovala pri tem? In jih zaradi bedaste ameriške politike dobila po glavi! Kjer se tepejo medvedi je trava poteptana, naj Slovenija ne bo! Umaknimo se, ne bodimo v prvi vrsti, pamet v roke!!!«

Vir: STA, NSi, Twitter

Dogodki

Slovenija bo Ukrajini namenila vojaško pomoč v obliki pušk, streliva in čelad, je danes dejal minister za obrambo Matej Tonin. O količinah minister ni želel govoriti, je pa pojasnil, da je Slovenija to pomoč že odposlala.