To so slovenski policisti, ki vam bodo to poletje na razpolago na Hrvaškem (FOTO)

Med turistično sezono bodo hrvaškim policistom pri postopkih s slovenskimi turisti tudi letos pomagali slovenski policisti.
20190703_125607
FOTO: www.policija.si

Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 17. julija do 18. avgusta 2019, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Srečate jih lahko v Pulju ter na otokih Krk in Pag. Pred odhodom jih je včeraj, 3. julija, sprejel namestnik generalne direktorice policije Tomaž Pečjak.

Na podlagi sporazuma med slovensko in hrvaško vlado o čezmejnem policijskem sodelovanju na Hrvaško odhajajo:

  • Darko Grobin iz Policijske postaje Rogaška Slatina, ki bo delal na območju Policijske uprave istarska (Pulj),
  • Igor Kraševec iz Policijske postaje Metlika, ki bo delal na območju Policijske uprave Primorsko-goranska (otok Krk), in
  • Janez Rojko iz Policijske postaje Ptuj, ki ga bodo slovenski državljani lahko srečevali na otoku Pagu, saj bo napoten na območje Policijske uprave Ličko-senjska.

Slovenski državljani se lahko na policiste obrnete preko slovenskega veleposlaništva v Zagrebu ali preko posameznih policijskih postaj, kjer bodo policisti delovali, torej policijskih postaj Pula, Novalja in Krk.

Slovenski policisti bodo sodelovali pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter jim dajali pojasnila glede policijskih postopkov. Pri svojem delu bodo nosili uniformo slovenske policije in ne bodo oboroženi, prav tako ne bodo izvajali policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti.

FOTO: www.policija.si – Sprejem pri vodstvu policije (z leve): vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije Vladimir Pocek, policist Darko Grobin (PP Rogaška Slatina), policist Janez Rojko (PP Ptuj), namestnik generalne direktorice policije Tomaž Pečjak, policist Igor Kraševec (PP Metlika) in Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v SGDP.

Več o tovrstnem sodelovanju, ki prinaša obilo koristi tako obema policijama kot tudi turistom iz obeh držav, je na novinarski konferenci, ki je potekala v Pulju, povedal Janez Rupnik, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi: “Policijski postopki so krajši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni. Zaradi poznavanja jezika je tudi komunikacija veliko lažja, kar poenostavlja policijske postopke s tujimi državljani. Med turisti je zaznati tudi zadovoljstvo, saj se počutijo varneje ob prisotnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo. Po drugi strani je takšna oblika dela koristna tudi za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov preko drugih služb. Hrvaški policisti potrebne podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse.”

FOTO: www.policija.si – Kot predstavnik slovenske policije je na novinarski konferenci v Pulju, ki jo je organizirala hrvaška policije, sodeloval Janez Rupnik, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

Gre za podobno obliko sodelovanja policij, kot je sodelovanje v zimski turistični sezoni, ko slovenskim policistom na smučiščih pomagajo tudi hrvaški kolegi. Sodelovanje policistov obeh držav v poletnem in zimskem času sicer ureja protokol, ki sta ga policiji podpisali v Valbandonu na Hrvaškem. V projektu Varna turistična sezona slovenska policija sodeluje od leta 2011. Takšno sodelovanje je smiselno, saj na Hrvaškem vsako leto dopustuje preko milijon turistov iz Slovenije.

FOTO: www.policija.si

Na Hrvaškem bodo poleg slovenskih policistov med turistično sezono hrvaškim kolegom pri postopkih s turisti pomagali še madžarski, avstrijski, poljski, italijanski in nemški policisti, v projektu pa sodelujejo tudi srbski kriminalisti, ki bodo hrvaškim pomagali predvsem pri preprečevanju in odkrivanju kriminalitete, navajajo na spletni strani Slovenske policije. .

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.