To so posledice današnjega močnega vetra, ki je zajel tudi Koroško (FOTO in VIDEO)

FOTO: PGD Muta

Viharno vreme, ki povzroča nevšečnosti po vsej Evropi, je danes prizadelo tudi naše kraje. Močan veter z močnimi sunki je predvsem v vzhodni polovici države razkrival strehe, podiral drevesa in posledično povzročal težave v prometu in pri oskrbi z elektriko. Pri Podvelki je zjutraj drevo padlo na cesto Dravograd-Maribor in pokopalo voznika, piše STA.

Nad severnim delom Evrope je globoko ciklonsko območje, nad jugovzhodno Evropo pa območje visokega zračnega tlaka, tako da so razlike v zračnem tlaku velike. Zato nad celotno Evropo piha zelo okrepljen veter, ki zadnje dni povzroča težave po Evropi.

VIDEO: Objavljen na Neurje.si, avtor Amadej Krepek. V kraju Zavrh, na severovzhodu Slovenije, natančneje na Maistrovem stolpu. Najvišji izmerjen sunek vetra je znašal kar 110 km/h, kar je za ta konec Slovenije res veliko.

V kraju Zavrh, na severovzhodu Slovenije, natančneje na Maistrovem stolpu, je Amadej Krepek, ki meri sunke silovitega jugozahodnika. Na stolpu sunki presegajo hitrost 100 km/h. Najvišji izmerjen sunek vetra je znašal kar 110 km/h, kar je za ta konec Slovenije res veliko. ⚠️Hvala za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Ponedeljek, 10. februar 2020

Pri nas je bil veter najmočnejši danes, in to predvsem na severovzhodu Slovenije, kjer so sunki ponekod tudi po nižinah dosegali blizu sto kilometrov na uro. Agencija RS za okolje je zato za severovzhod države v času od okoli 8. do 12. ure razglasila rdeče vremensko opozorilo. Popoldne so sunki vetra že pojenjali.

Močan veter je že zgodaj zjutraj terjal smrtno žrtev. Na cesti Dravograd-Maribor je pri Podvelki okoli 5. ure drevo padlo na vozilo, 52-letni voznik je na kraju nesreče umrl. Drevo je poškodovalo tudi vozilo delavcev, ki sta pred nesrečo odstranila prej podrta drevesa. Nihče od njiju ni bil poškodovan. Več o nesreči si lahko preberete TUKAJ.

Zaradi nevarnosti, da se podre še kakšno drevo, in zaradi odstranjevanja drugih pretečih dreves je bila cesta kar 13 ur zaprta za promet, od okoli 18. ure pa je promet urejen izmenično enosmerno.

To ni bila prva tragična nesreča na cesti Dravograd-Maribor, ki se je na območju podvelške občine zgodila po oziroma ob ujmah. Tokratna nesreča se je namreč zgodila približno tri kilometre od kraja nesreče, ko se je najverjetneje zaradi predhodnega obilnega deževja 30. oktobra 2018 na isto glavno cesto prikotalila skala in pod seboj pokopala dve osebi v avtomobilu.

Sicer pa je močan veter danes ves dan odkrival strehe in podiral drevesa predvsem v Podravju, na Celjskem in Koroškem, promet je bil in je še vedno oviran na več cestah. Med drugim se je na relaciji Frankolovo-Stranice na cesto podrla skala, vanjo je trčil avtobus, ki je bil na srečo brez potnikov. Voznik v trčenju ni bil poškodovan. Drevesi sta se podrli na vozili v Slovenskih Konjicah in na območju Luč.

FOTO: Močan veter podira drevesa in odkriva strehe na območju občine Muta. Posredujejo gasilci PGD Muta.

FOTO: V občini Mislinja je močan veter podrl več dreves in odkril streho stanovanjske hiše.

Na območju Elektra Celje je bilo sredi dneva več kot 600 odjemalcev brez oskrbe z elektično energijo, kasneje se je številka znižala. Popoldne so bili brez elektrike še odjemalci v okolici Jurkloštra, na območju Poljane v Mežiški dolini in Vojnika oz. proti Paškemu Kozjaku. V Mežici je bilo zaradi podrtega drevja zaprtih več lokalnih cest. Poškodovana je bila tudi streha Osnovne šole Mežica.

FOTO: Cesta Mežica – Črna. Avtor fotografije Miha Obreza

Po podatkih celjske izpostave uprave za zaščito in reševanje je močan veter dopoldne med drugim odkril strehe na 14 hišah na območju občine Slovenske Konjice, pa tudi na enem hlevu in na poslovnem objektu. Na območju Velenja je veter poškodoval strehe šestih hiš in enega hleva, na območju Zreč je odkril strehe na šestih hišah in dveh gospodarskih poslopjih, v Šentjurju je odkril streho na knjižnici, močan veter pa je strehe razkrival tudi na območju več drugih občin.

Zaradi težav pri oskrbi z elektriko so nastajale tudi težave pri oskrbi z vodo na območju naselij Teharje, Vrhe in Šentjungert v celjski občini in na celotnem območju občine Dobrna.

Na območju Spodnjega Podravja so prostovoljni gasilci in drugi pristojni posredovali v okoli 45 intervencijah. Med drugim je odneslo okoli sto kvadratnih metrov pločevinaste strehe na internem oddelku ptujske splošne bolnišnice. Kot je povedala direktorica Anica Užmah, so, potem ko je popoldne veter pojenjal, streho za silo sanirali. Varnost 19 pacientov in zaposlenih na internem oddelku po njenih besedah zaradi neljubega dogodka ni bila ogrožena. Škoda je za zdaj ocenjena na okoli 35.000 evrov.

Sicer pa je bilo na območju Elektra Maribor dopoldne brez elektrike nekaj manj kot 7000 odjemalcev, večinoma na območju Ptuja z okolico in Pohorja.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, Aleksandra Pivec je v luči izrednih vremenskih razmer za torek sklicala krizni sestanek s predstavniki Zavoda za gozdove in predstavniki strokovnih služb ministrstva, stanje na terenu pa si bo pozneje ogledala tudi sama.

Škoda, ki jo je močan veter povzročil v gozdovih, bo predvidoma znana v prihodnjih dneh. So pa iz Zavoda za gozdove opozorili, da je delo in vsakršno drugo gibanje v gozdu v teh vetrovnih dneh izjemno nevarno. Zadrževanje v gozdu zato odsvetujejo. Minuli teden sta pri delu v zasebnem gozdu umrla dva človeka, najmanj dva pa sta se poškodovala. Pristojni so ob močnem vetru tudi voznike opozarjali na dodatno previdnost.

Cikloni nad severnim Atlantikom in severno Evropo so v zimski polovici leta razmeroma pogosti in takšno viharno vreme predvsem za Zahodno Evropo in kraje severno od Alp ni nekaj zelo neobičajnega. Ne seže pa vedno ta vetrovni stržen tudi do nas, je burno vremensko dogajanje opisal meteorolog Brane Gregorčič.

VIDEO: Objavljen na Neurje.si. Avtorica posnetka: Melanie Kuschl. Takšno pa je BILO stanje ponekod na severu Avstrije in na jugovzhodu Nemčije. Video prihaja iz regije Mühlviertel, na severu Avstrije. Na izpostavljenih mestih poročajo o obsežnem vetrolomu.

https://www.facebook.com/melanie.kuschl/videos/10215819973999803/

Silovita nevihta Ciara, ki je najprej precejšnjo škodo povzročila v Veliki Britaniji in na Irskem, se je razširila že na večji del Evrope in težave povzročala še po Skandinaviji, Nemčiji, Avstriji in Belgiji. Zahtevala je tudi najmanj štiri smrtne žrtve in več poškodovanih. Še naprej pa je zaradi nevihte otežen letalski, železniški in cestni promet.

V nekaterih krajih še vedno odpravjlajo posledice, na delu so gasilci in druge pristojne službe.

Vir: STA, SPIN

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.