To je razlog, da večina bolnikov po okužbi s koronavirusom umre na navadnih covidnih oddelkih

Na vladni novinarski konferenci o razmerah glede covida-19 je danes sodeloval tudi vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb, ki je podal tudi odgovor na novinarsko vprašanje glede razloga, zakaj večina covidnih bolnikov umre na navadnih oddelkih in ne na intenzivnih.

Po podatkih Sledilnika za Covid-19 namreč največ bolnikov, hospitaliziranih zaradi covida-19, umre na navadnih covidnih oddelkih, ne pa v enotah intenzivne nege. Zunaj bolnišnic ali v domovih za starejše umrejo le posamezniki. Včeraj je umrlo tako 20 covidnih bolnikov, od teh pa 3 iz intenzivne terapije. 17 pa jih je ležalo na navadnem oddelku.

“Ti bolniki ne pridejo do intenzive, razlog je njihovo predhodno stanje,” je na vprašanje novinarke odvrnil Jereb. Kot je dejal, gre za kombinacijo visoke starosti in sočasnih kroničnih bolezni, za njihovo krhkost.

Gre za bolnike, pri katerih lahko zanesljivo ocenimo, da intenzivno zdravljenje ne bi pomenilo rešitve, ampak zgolj odlašanje smrti. Med umrlimi so tudi bolniki, ki imajo druge kronične bolezni ali bolezni, ki jih z vsemi prijemi pri stopnji sodobne medicine ne moremo rešiti,” je še dodal. Pri tem tudi odločitev, da jih ne sprejmemo na intenzivne oddelke,” je sklenil vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana