Search
Close this search box.

Tilen Klugler: “Projekt Sopotniki je zelo dobro sprejet, iz dneva v dan se povečuje tudi število prevozov” (VIDEO)

V maju so tudi v Slovenj Gradcu začeli sodelovati z Zavodom Sopotniki, zavodom za medgeneracijsko solidarnost, s katerim ponujajo brezplačne prevoze občanom, starejšim od 65 let.

V tem letu so se tudi v Slovenj Gradcu odločili za sodelovanje z Zavodom Sopotniki, zavodom za medgeneracijsko solidarnost. Tako so s 13. majem začeli izvajati brezplačne prevoze občanov, starejših od 65 let. Še pred tem pa so na predstavitvenem dogodku, z Zavodom Sopotniki, podpisali pogodbo o sodelovanju, župan Tilen Klugler pa je opravil tudi prvo testno vožnjo.

Zavod Sopotniki, zavod za medgeneracijsko solidarnost, je nastal z namenom pomagati starostnikom pri vključevanju v aktivno družbeno življenje. Z medgeneracijskim sodelovanjem želijo preprečiti ali prekiniti izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev iz predvsem manjših, odročnejših krajev, ki zaradi oddaljenosti, odsotnosti avta ali slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo doma.

Sopotniki so prostovoljni vozniki različnih let in poklicev, ki so svoje obveznosti razporedili na način, da z izmeničnimi dežurstvi zagotavljajo redno izvajane storitve od zgodnjih jutranjih do poznih večernih ur. Do 13. maja so delovali Sopotniki v trinajstih občinah, kot štirinajsta pa se jim je pridružila tudi MO Slovenj Gradec. Za storitev pa se zanima že tudi Občina Mislinja.

Prevoz lahko naročite od ponedeljka do petka, med 8. in 16. uro, na tel. 041 448 833, kjer so na voljo tudi vse dodatne informacije.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil slovenjgraški župan, Tilen Klugler, je projekt med občani zelo dobro sprejet. Dodal je, da se je za enkrat odzvalo deset prostovoljcev, ki dnevno popeljejo do deset občank in občanov.

VIDEO: Izjava župana Tilna Kluglerja


Poleg prevoza Sopotniki nudijo tudi druženje ob vožnji in pomoč pri opravkih, kot sta prenašanje težjih stvari in spremstvo. Povezujejo ljudi, ki živijo izmed mestnih središč in večjih krajev ter omogočajo obisk kulturnih prireditev, razstav in prijateljev z namenom, da zaradi oddaljene lokacije bivanja niso izključni iz kulturnega in družabnega življenja.

Dogodki

V maju so tudi v Slovenj Gradcu začeli sodelovati z Zavodom Sopotniki, zavodom za medgeneracijsko solidarnost, s katerim ponujajo brezplačne prevoze občanom, starejšim od 65 let.