Search
Close this search box.

Teh pet zdravil lahko v Sloveniji trenutno prejmete proti Covid-19

Poleg cepljenja, ki je še vedno najučinkovitejši ukrep za preprečevanje oz. zmanjšanje tveganja za hujši potek covida-19 in posledično hospitalizacijo, je v Sloveniji trenutno na voljo pet zdravil, ki zmanjšajo tveganje za hujši potek bolezni, je danes objavilo ministrstvo za zdravje.

“Epidemija covida-19 je s pojavom seva omikron dobila nov zagon tudi v Sloveniji. V zadnjem času zaznavamo izrazito povečano število dnevno na novo okuženih, kar bi se v naslednjih dneh lahko odrazilo tudi v številu hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni terapiji,” je v današnji objavi zapisalo ministrstvo za zdravje.

Za zmanjšanje tveganja pred hujšim potekom bolezni in posledično hospitalizacijo so v Sloveniji na voljo zdravila Regkirona, Ronapreve, Xevudy, Veklury in Lagevrio. Na ministrstvu so podali tudi informacije glede uporabe teh zdravil.

REGKIRONA

Zdravilo Regkirona je namenjeno odraslim bolnikom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se vzame najmanj v sedmih dneh od pojava simptomov covida-19.

RONAPREVE

Zdravilo Ronapreve je namenjeno zdravljenju in preprečevanju bolezni pri bolnikih, starih 12 let ali več in z vsaj 40 kilogrami telesne mase, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se vzame v sedmih dneh od pojava simptomov, za preprečevanje bolezni pa se zdravilo aplicira čim prej po stiku ali pa vsake štiri tedne, v primeru da posameznik ni izpostavljen okužbi.

XEVUDY

Zdravilo Xevudy je namenjeno odraslim bolnikom in mladostnikom (starim 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kilogramov), ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se vzame v petih dneh od pojava simptomov.

VEKLURY

Zdravilo Veklury je namenjeno zdravljenju bolezni pri odraslih in pri mladostnikih. Uporabi se lahko pri mladostnikih (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kilogramov) s pljučnico, pri katerih je potrebno dodajanje kisika, in pri zdravljenju odraslih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in imajo tveganje za napredovanje v hudo obliko covida-19. Zdravilo se vzame čim prej, najkasneje sedem dni po pojavu simptomov.

LAGEVRIO

Zdravilo Lagevrio se uporablja pri odraslih bolnikih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se vzame čim prej po diagnozi covida-19, najkasneje v petih dneh od pojava simptomov.