Search
Close this search box.

Takšno vreme nas čaka v naslednjih dneh. V ponedeljek možni tudi krajevni nalivi

Danes ponoči bo jasno, proti jutru bo ponekod po kotlinah nastala megla. V nedeljo bo zjutraj in dopoldne še precej jasno, le na Primorskem bo že nekaj oblačnosti. Čez dan se bo v zahodnih in osrednjih krajih postopno pooblačilo, ponekod na Primorskem bo popoldne že rahlo deževalo. V ponedeljek zjutraj se bo dež od zahoda razširil na večji del države, vmes bodo tudi nevihte. V torek dopoldne bo dež ponehal, nato bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V sredo dopoldne bo delno jasno, popoldne in v noči na četrtek pa bo deževalo.

V tednu, ki je pred nami, bomo kot kaže, deležni precej razgibanega vremena. Že jutri bo bližina vremenske motnje, ki se iznad Atlantika približuje območju Alp in Sredozemlja, s povečano oblačnostjo vplivala na vreme pri nas, ponekod na zahodu, zlasti na Krasu, proti snežniškemu pogorju in na območju Goriške, bo popoldne in zvečer že rahlo deževalo. Zapihal bo zmeren jugozahodnik, ob morju pa večinoma šibak jugo. Sicer bo v prvi polovici dneva v večjem delu države še pretežno jasno, po kotlinah zjutraj tudi megleno. Jutro bo še zadnjič v tem mesecu sveže, s temperaturami v notranjosti okrog 5 stopinj C, čez dan pa bo toplo s temperaturami malo nad 20 stopinj, na jugovzhodu tudi do 24 stopinj C.

V noči na ponedeljek bodo padavine in nevihte od zahoda zajele večji del Slovenije. Do jutra ali dopoldneva bo začelo deževati, sprva z nevihtami, tudi na skrajnem severovzhodu. V ponedeljek bo oblačno z občasnimi padavinami, ki jih bo največ v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Možni bodo tudi krajevni nalivi. Temperature bodo v večjem delu države malo pod 20 stopinj C, na severozahodu bo okrog 15, malo nad 20 stopinj C pa bo na Primorskem. V drugem delu noči na torek bo dež predvidoma povsod ponehal, v torek bo zmerno, občasno pa, predvsem na območju Alp in Posočja, pretežno oblačno, nekaj več sonca bo na Primorskem. Razmeroma toplo bo, v pretežnem delu Slovenije okrog 20 stopinj.

Slika: Predvidena količina padavin na območju Alp, osrednjega Sredozemlja in zahodnega Balkana do začetka oktobra (prihodnjega torka). Količina padavin na kvadratni meter je zapisana v inčih (1 inč = 25,4 mm ali litrov/kv.meter). Lepo je vidno območje predvidene velike količine padavin v zahodni Sloveniji, ki naj bi kumulativno do konca meseca dosegala skoraj 5 inčev, to je okrog 120 litrov dežja/kv. meter. Vir: ECMWF

V nadaljevanju tedna bo nad nami zaradi prevladujočih višinskih vetrov z območja Atlantika še naprej prevladovala razmeroma topla in občasno bolj vlažna zračna masa. Prva vremenska motnja nas bo dosegla že v sredo popoldne in zvečer, ko bo v večjem delu Slovenije deževalo, sprva bo marsikje tudi zagrmelo, proti četrtkovem jutru bodo padavine oslabele, najpozneje na jugovzhodu.

V četrtek se bo delno zjasnilo, vendar napoved danes še ni povsem zanesljiva. Kot kažejo današnji izračuni, bi lahko bil petek najlepši dan prihodnjega tedna, napovedujejo na spletni strani Neurje.si. Že v soboto popoldne se bo predvidoma ponovno pooblačilo, pihal bo veter zahodnih smeri, ob morju jugo, v noči na nedeljo ali v nedeljo čez dan bomo prešli pod vpliv naslednje vremenske motnje, ki bo prinesla občasne padavine, predvsem na jugu in v bližini morja tudi nevihte. Spremenljivo vreme z občasnimi padavinami bo tudi v ponedeljek. Še naprej bo dokaj toplo, z jutranjimi temperaturami v intervalu med 10 in 15 stopinjami, čez dan okrog 20, na Primorskem pa bo zlasti v petek, ko bo več sončnega vremena, na vzhodu pa tudi še v soboto, blizu 25 stopinj C.

Zaradi časovne oddaljenosti in dobro znane spremenljivosti vremena ob atlantski vremenski situaciji je natančnejši potek vremena sicer še nezanesljiv, zato spremljajte spletni portal Neurje.si še naprej, kjer bodo napoved osveževali. Za vas pa bomo vremensko dogajanje spremljali tudi mi in vas o vremenu obveščali tudi na naši spletni strani.

Vir: Neurje.si, ARSO